Pam a pam millorem la biodiversitat de la Marjal d’Almardà!
El passat diumenge, 20 de febrer, La Casa Penya va acollir una de les activitats especials de la programació d’este hivern al centre mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara. Concretament, tingué lloc un taller de construcció i col·locació de caixes niu a càrrec de La Granja de Bitxos. Gràcies a esta convocatòria una vintena de persones aprengueren sobre la importància d’assegurar l’hàbitat de moltes espècies d’ocells i el paper que tenen estes senzilles estructures per a aconseguir-ho.
La continuada destrucció i la degradació de zones verdes en les àrees urbanes posa en greu perill la supervivència de moltes aus, que troben serioses dificultats per nidificar i refugiar-se. En esta situació, les caixes niu constitueixen una mesura correctora i compensatòria que ens permet potenciar la fauna auxiliar o amenaçada.
Amb este objectiu, Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) van organitzar el passat diumenge un taller molt especial a La Casa Penya. Eixe dia, amb la col·laboració de La Granja de Bitxos, grans i menuts contribuïren a millorar la biodiversitat de la Marjal d’Almardà-Almenara amb la construcció de caixes niu que serviran de llar a teuladins (Passer domesticus) i espècies de pàrids, com és el cas dels totestius (Parus major).
Durant el procés d’elaboració, les participants aprengueren moltes coses sobre esta classe d’aus, a tenir en compte després en el moment d’instal·lar les caixes. Per exemple, donat el caràcter més gregari dels teuladins i els vincles que guarden amb l’ésser humà, construirem un refugi més gran que col·locàrem en una de les parets a la zona de la roda hidràulica de La Casa Penya.
Per contra, ja que els totestius són més territorials, les seues caixes niu les férem més petites i, a l’hora d’instal·lar-les, ens vam assegurar que hi havia certa distància entre unes i altres. En total en construirem set per a totestius, de les quals dues les vam ubicar en la zona d’arbratge que hi ha a La Casa Penya. Concretament a les copes d’un àlber (Populus alba) i d’un salze (Salix alba), tenint en compte que habiten normalment en zones més naturals que els teuladins, com són els arbres, zones de conreu, jardins…
La resta de caixes niu, les hem reservades per col·locar-les al riu Palància, en el seu tram urbà al seu pas per la capital del Camp de Morvedre. Ho farem en un dels voluntariats hivernals que enguany ha organitzat la Colla Verda i que, serà el pròxim dissabte 5 de març.
Finalment, volem agrair-vos a totes les persones que assistireu a l’activitat l’interés i l’ajuda que ens brindeu i amb la qual fem possible que, pam a pam, la conservació de la biodiversitat més propera siga una realitat. Esperem que vos haja agradat el taller i que prompte teuladins i totestius ocupen les caixes niu que heu construït!!!