Una nova colla d’adolescents de Sagunt descobrix els valors de la Marjal d’Almardà-Almenara, la platja, el saladar i el Palància
Este estiu, com ja és tradició, La Casa Penya ha estat l’escenari de la novena edició del Campus Penya, una iniciativa de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) dirigida a les noves generacions perquè connecten amb la natura més propera. Concretament, del 4 al 8 de juliol, de la mà dels nostres companys de la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró, les participants han pogut divertir-se, experimentar, fer noves amistats i aprendre en un entorn únic com és la Marjal d’Almardà-Almenara.
Dins del Projecte Campus Jove 2022 l’Ajuntament de Sagunt ha oferit durant l’època estival diversos campaments temàtics dirigits a les adolescents de la ciutat, entre els quals es troba el Campus Penya. Este últim, organitzat i realitzat en col·laboració amb Acció Ecologista-Agró, ha reunit enguany a una desena de joves amb ganes de convertir-se en animals de marjal.
L’aventura educativa va arrancar el dilluns 4 de juliol amb un taller de consum responsable per a conscienciar de la petjada ecològica de la nostra alimentació. Una activitat en la qual les adolescents hagueren de parar molta atenció per dur a terme més endavant el Masterchef ecològic. Després visitàrem la Finca de Penya, reserva de fauna silvestre que AE-Agró custòdia a la Marjal d’Almardà-Almenara, per col·locar mornells i poder estudiar les espècies que hi habiten sota l’aigua en les nostres zones humides.
El dimarts 5 de juliol el Campus Penya va continuar les seues expedicions a la platja d’Almardà per a saber quina vegetació alberga i prendre consciència de la importància de conservar les dunes o muntanyars, com són conegudes en la zona. De camí a l’activitat d’hípica, també vam descobrir el saladar, un dels ecosistemes més desconeguts de les nostres zones humides. I, finalment, van gaudir d’un passeig a cavall per la marjal.
El dimecres 6 de juliol, malgrat la pluja d’eixe dia, les participants tornaren a la Finca de Penya per conèixer, amb prismàtics i guies d’identificació, quines són les principals aus que viuen i visiten la Finca de Penya durant l’estiu. A més a més, aprofitàrem per a clavar-nos dins de la llacuna i revisar els mornells instal·lats el dilluns.
L’endemà, el dijous 7 de juliol, la màgia de La Casa Penya i l’entorn en el qual es troba despertaren el costat més artístic de les joves. Eixe dia van haver de recordar algunes de les espècies albirades fins aleshores per a poder pintar els seus cimbells correctament. Una activitat amb la qual aprengueren l’expressió i la funció del color del plomatge.
Per acabar, realitzàrem el nostre particular Masterchef ecològic, una activitat en la qual tastem les meravelloses receptes elaborades pels participants del Campus Penya amb una caixa de verdures ecològiques i de proximitat, que van rebre el dia anterior. A banda de per a gaudir d’un esmorzar de categoria, esta activitat ens va servir per a constatar com la petjada ecològica de la nostra alimentació disminuïx amb productes locals i ecològics.
Finalment, esta edició del Campus Penya va concloure el divendres 8 de juliol amb una excursió a Begís (L’Alt Palància, Castelló) per a visitar el naixement del Palància, riu que com vam explicar al llarg de la setmana nodrix l’aqüífer que alimenta els ullals de la Marjal d’Almenara. Des d’AE-Agró volem agrair a esta nova promoció marjalera la seua implicació i les seues ganes d’aprendre i fer el salvatge. Estem molt contentes de poder continuar educant a joves de Sagunt en la natura. Fins al pròxim estiu, animals de marjal!!!