Una nova promoció d’adolescents descobrix els valors naturals de la Marjal d’Almardà-Almenara, la platja, el saladar i el Palància
Del 5 al 9 de juliol La Casa Penya de Sagunt (Camp de Morvedre, València) ha acollit la huitena edició del Campus Penya, una convocatòria carregada d’activitats per a divertir-se, experimentar, conéixer noves amistats i aprendre de la natura en el centre mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara. Enguany en esta cita han participat una desena d’adolescents, d’entre 11 i 16 anys, que han descobert al llarg d’una inoblidable setmana els valors naturals de la marjal, la platja, el saladar i el Riu Palància. De fet, com a novetat, esta edició del Campus Penya ha finalitzat amb una excursió al naixement del Palància.
La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Sagunt i la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró vam llançar el passat mes de juny un desafiament als adolescents de la capital del Camp de Morvedre: convertir-se durant una setmana en animals de marjal a La Casa Penya. Este repte va ser acceptat per una desena de joves, d’entre 11 i 16 anys, que la setmana passada van participar en la huitena edició del Campus Penya.
Esta aventura inoblidable va arrancar el dilluns 5 de juliol amb un taller de consum responsable per a conscienciar de la petjada ecològica de la nostra alimentació. A més a més, vam aprofitar la primera jornada del Campus Penya per a visitar la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara, on vam instal·lar quatre mornells per a descobrir la seua biodiversitat.
El dimarts 6 de juliol el Campus Penya va continuar amb una visita a la platja d’Almardà per a conéixer la seua vegetació i la importància de les dunes, conegudes com a muntanyars en este racó del nostre litoral. I, a més a més, també vam descobrir un dels ecosistemes més desconeguts de les nostres zones humides: el saladar. La jornada del dimarts es va completar amb una activitat hípica, durant la qual els adolescents van poder passejar a cavall per la marjal.
El dimecres 7 de juliol, dia que va estar marcat per la pluja, els participants en el Campus Penya van plasmar en un mural els aprenentatges dels dies anteriors. De fet, van exposar amb esta creació artística les espècies de fauna i flora més característiques dels diferents ecosistemes d’una zona humida litoral: les dunes, el saladar i la marjal.
L’endemà, el dijous 8 de juliol, van arribar dos dels moments més esperats del Campus Penya. El primer, el de la revisió dels mornells instal·lats el dilluns en la Finca de Penya on, a més a més d’un bon grapat de crancs rojos americans (Procambarus clarkii), vam trobar una granota verda (Pelophylax perezi) i, per alegria de totes i tots, també una tortuga autòctona. Concretament, un dels juvenils de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que vam amollar durant el Campus Penya 2020.
El segon va ser el nostre particular masterchef ecològic, una activitat en la qual tastem les meravelloses receptes elaborades pels participants del Campus Penya amb una caixa de verdures ecològiques i de proximitat, que van rebre el dia anterior. A més a més de per a gaudir d’un esmorzar de categoria, esta activitat ens va servir per a constatar com la petjada ecològica de la nostra alimentació disminuïx amb productes locals i ecològics.
Finalment esta edició del Campus Penya va finalitzar el divendres 9 de juliol amb una excursió a Begís (L’Alt Palància, Castelló) per a visitar el naixement del Palància, riu que com vam explicar al llarg de la setmana nodrix l’aqüífer que alimenta els ullals de la Marjal d’Almenara.