Ens adherim a esta proposta perquè els polítics expressen la seua visió i compromís enfront de l’emergència climàtica
Des de la Coordinadora Estatal pel Tren Públic, Social i Sostenible, diferents organitzacions i plataformes territorials, entre les quals es troba Acció Ecologista-Agró, traslladem al conjunt de partits polítics i candidatures una proposta oberta perquè expressin la seua visió i compromís enfront de l’emergència climàtica en el context d’estes eleccions generals. Ho fem des de la convicció que és indispensable que el govern resultant de les mateixes siga conscient del repte que suposa el procés de canvi climàtic, i per tant de la seua responsabilitat i contribució davant l’amenaça que representa. Els demanem que responguen de manera positiva a les crides fonamentades de les Nacions Unides (NNUU), de la comunitat científica i cada vegada més nombrosos col·lectius socials.
Constatem amb preocupació l’insuficient que és la comprensió social i política del que significa el canvi climàtic i les seues conseqüències, alguna cosa que es reflecteix inevitablement en este procés electoral, malgrat l’evident dels seus creixents impactes ambientals i socials; alguns ja irreversibles com denuncien l’Organització de Nacions Unides (NNUU) i la ciència “El retard en l’acció climàtica significa morts” Antonio Guterres, Secretari General de les Nacions Unides. Ens sumem a la urgència declarada en l’últim informe de l’IPCC, que com assenyala “ens enfrontem a una catàstrofe imminent, estem sobrepassant un punt d’inflexió climàtic irreversible sense que els governs estiguen actuant en conseqüència”.
A esta realitat, encara no assumida col·lectivament, responen les declaracions d’emergència climàtica del Congrés dels Diputats o del Parlament Europeu del 2019. Declaracions que comparteixen que “l’objectiu és limitar l’augment de la temperatura mitjana mundial a 1,5 °C respecte als nivells preindustrials, la qual cosa obliga a un canvi accelerat del nostre model de desenvolupament en les pròximes dècades”, però el recent Informe de l’IPCC destaca que l’augment és superior i s’incrementen exponencialment els impactes negatius del mateix davant la falta de les mesures i canvis necessaris.
Pretenem amb esta iniciativa respondre a un cicle electoral en el marc de l’emergència climàtica, que va començar amb les recents eleccions autonòmiques i municipals, continua amb les generals i culmina amb les europees de juny del 2024. Entenem que estem obligades a intervindre en el debat social i polític i influir en les agendes perquè necessitem governs i polítiques per a la transició ecològica i social, i afrontar el canvi climàtic especialment en sectors estratègics com el transport. Ho fem des d’aqueixa perspectiva temporal i comprensió de la rellevància política d’este inevitable cicle electoral, perquè els diferents governs resultants han de respondre a esta amenaça global des dels seus diferents àmbits, sumant necessàriament voluntats i esforços, també des de les nostres CCAA i Ajuntaments però especialment des del Govern de l’Estat; alguna cosa als quals no poden ser aliens cap partit polític en el govern o en l’oposició resultants d’estes eleccions ja immediates.
Volem insistir pel que fa al sector de la mobilitat i el transport, el tren públic hauria de jugar un paper central, per a afrontar la indispensable reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI), perquè el trànsit rodat suposa al nostre país un 25,6% del total d’estes, estimant-se que un terç d’aquestes emissions es generen en aglomeracions urbanes. Considerem necessari que es comprenga esta connexió amb la realitat de calfament global i crisi climàtica, destacant la important contribució d’este sector, sent l’ús massiu del cotxe una de les principals fonts d’emissió de GEI. També és oportú recordar la seua relació amb la contaminació atmosfèrica perquè s’estima que 42 milions de persones, més del 80% de la població de l’Estat espanyol, va estar exposada en 2022 a un aire insalubre.
Propostes a polítics
Convidem a totes les candidatures que expressen amb claredat les seues posicions i compromisos enfront de l’escalfament global. Els proposem que el dijous 20 o el divendres 21 de juliol i en el marc de l’actual campanya electoral, en els seus actes centrals es pronuncien de la forma que consideren oportuna i possible, però sempre de manera expressa i comprensible, sobre les seues propostes sobre l’emergència climàtica i sobre el paper de la ciència, l’educació i la participació ciutadana per a lluitar per una transició ecològica justa, respectuosa amb els drets humans i que pose la vida en el centre de les preocupacions. Com? Els animem a que utilitzen dues imatges concretes que els fem arribar, o alguna variant, que reflectisca el seu nivell de comprensió i compromís respecte al canvi climàtic. La primera amb el missatge emergència climàtica, és a dir l’afirmació de la seua existència, i la segona assenyalant a la ciència, afirmant com a vàlids els informes IPCC, i les idees d’educació i participació i justícia ecosocial com a referències centrals per a les estratègies enfront d’este repte global.
I al mateix temps ens dirigirem a a tota la ciutadania sol·licitant-li que tinga en compte, a l’hora de decidir el seu vot, quals són els compromisos de cada candidatura referent a l’emergència climàtica i la defensa de la biodiversitat.
A més a més, emplacem a totes les organitzacions i institucions polítiques i a l’el Govern d’Espanya que resulte d’estes eleccions, al fet que es posicionen també respecte a una mobilitat sostenible , a la moratòria en la construcció de noves línies d’alta velocitat ferroviària que estiguen pendents d’execució, així com respecte a la moratòria en la construcció i ampliació de grans infraestructures per al transport en aeroports, ports , autopistes i autovies que igualment estiguen pendents d’execució, i aplicar eixos recursos pressupostaris a una mobilitat sostenible basada en mitjans de transport públics prioritzant el tren, que refreda el Planeta i vertebra el nostre territori.
Igualment els instem a un debat obert sobre govern i emergència climàtica; almenys ens proposem la seua realització amb les organitzacions d’àmbit estatal i en diferents CCAA.
Firmat per: Coordinadora Estatal por el Tren Público, Social y Sostenible, Asociación Cívica por el Clima (AACC), Asociación Española de Educación Ambiental, Asociación de Periodistas de Información Ambiental (APIA), Asociación por la Tributación de Transacciones financieras y la Acción Ciudadana (ATTAC España), Carmelite NGO, Ecologistas en Acción, Fundación Renovables, Juventud Por El Clima–Fridays For Future España, Movimiento Laudato Si, Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología (SEAE), Teachers For Future España, Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA), Acció Ecologista-Agró, Aliança per l’Emergència Climàtica Valencià, Alianza Incineradora de Valdemingómez No, Associació ciutadana per a la promoció i defensa de salut del País, Valencià (ACDESA-PV), Asociación Tren a Camporrobles, Associació Veïns i Veïnes B. Orriols-Rascanya, Asociación por Utiel Requena Sostenible, Asturies pol Clima, Colla, Ecologista La Carrasca – Ecologistes en Acció d’Alcoi, Coordinadora provincial de, Pensionistas de Málaga, Extinction Rebellion Málaga, Extinction Rebellion Valencia, Fundación Vida Sostenible, Intersindical Valenciana, La Garbancita Ecológica S. Coop. Mad., Mesa por el Clima de Granada, Plataforma ciudadana València Saludable, Plataforma del País Valencià per un Tren Públic, Social, Sostenible que vertebre el territori i refrede el planeta, Plataforma per la defensa del ferrocarril, Plataforma per Russafa, Plataforma SALVEM EL TREN de l’Alcoià – el Comtat, Ribera en Bici, Sentido Social i promoción de la calidad de vida en el ámbito local.