Continuem treballant per a millorar la biodiversitat d’esta àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València
El passat 22 de febrer, dissabte, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife vam celebrar el Dia de l’Arbre en el Tancat de la Pipa, àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que custodiem en el Parc Natural de l’Albufera amb el suport de l’Ajuntament de València. Esta cita va reunir a una vintena de voluntaris que van plantar arbres de ribera per a millorar la biodiversitat de la Pipa, espai que romandrà tancat fins que finalitze l’Estat d’Alarma decretat per la crisi del coronavirus. A continuació aprofitem per a contar-vos algunes de les activitats i projectes que hem desenvolupat este hivern en la Pipa.
A més a més del Dia de l’Arbre, cita durant la qual vam plantar sàlics (Salix alba), fleixos (Fraxinus angustifolia) i àlbers (Populus alba), este hivern hem continuat al Tancat de la Pipa amb els controls periòdics per al seguiment de la qualitat de l’aigua en esta àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera. Per a esta tasca hem comptat com sempre amb la col·laboració de l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (UPV).
La Pipa, per si encara no ho saps, és un aiguamoll artificial on es depura l’aigua d’esta zona de l’Albufera. De fet, gràcies als filtres verds d’esta àrea de reserva ha sigut possible recuperar la transparència de l’aigua en este indret del parc natural, fet que ha permés recuperar també la població de macròfits. Els macròfits, coneguts també com a vegetació submergida o asprella, resulten claus per a restaurar a mitjà i llarg termini el bon estat ecològic de l’Albufera.
Des dels seus inicis com a àrea de reserva, la Pipa és un espai d’investigació on millorem i estudiem la qualitat de l’aigua i també la biodiversitat de l’Albufera. Este hivern, per exemple, hem posat en marxa un projecte pioner per a la conservació dels petxinots amb la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Durant els darrers anys, les poblacions de petxinots de l’Albufera i de la resta de zones humides valencianes ha patit un preocupant declivi. Així que per a obtindre més dades sobre les possibles causes d’este descens hem iniciat amb la Conselleria un experiment en la Pipa. Hem introduït exemplars de l’espècie Anodonta anatina en gàbies en diferents canals de la Pipa. Cada petxinot està marcat amb un número per a poder estudiar-lo i saber si sobreviu o si mor i, en tal cas, investigar les causes.
Voluntariats a la platja i estrena dels “Divendres literaris”
A més a més de totes estes activitats i projectes realitzats en la Pipa, este hivern també hem protagonitzat diferents iniciatives fora de l’àrea de reserva. Concretament, amb l’Ajuntament de València, administració amb la qual tenim un conveni de col·laboració per a posar en valor la Pipa com a reserva de la biodiversitat de l’Albufera. I també per a realitzar activitats fora de la reserva.
Així, per exemple, el passat 15 de febrer, dissabte, vam convocar un voluntariat en la platja de la Marjal de Rafalell i Vistabella, que és pedania de València. Concretament, per a instal·lar un tancat amb estaques i cordes. El motiu? Doncs, protegir les dunes d’esta platja i així facilitar la nidificació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i altres espècies d’aus que crien en el nostre litoral.
El corriol camanegre és un xicotet ocell catalogat com a vulnerable i que nidifica en la platja. Però, en Rafalell i Vistabella va deixar de criar pel trànsit de persones i gossos per les dunes. Afortunadament, la instal·lació d’un tancat en la zona nord, en el terme municipal de Massamagrell (Horta Nord, València), ha permés que torne a nidificar. Ara, amb el nou tancat que hem instal·lat en la zona sud, esperem que també hi torne a criar.
A més a més de la platja de Rafalell i Vistabella este hivern també hem intervingut amb la col·laboració de l’Ajuntament de València en la platja de Perellonet per a millorar la biodiversitat del seu cordó dunar. La cita va ser el diumenge 1 de març, quan vam convocar un voluntariat per a eliminar l’exòtic i invasor curatall (Carpobrotus edulis) i per a plantar en el seu lloc diferents espècies de flora dunar autòctona.
Finalment, informar-vos també que el 28 de febrer vam estrenar els “Divendres literaris” amb la lectura en grup de Cañas y barro de Vicente Blasco Ibáñez. Esta cita va ser a l’oficina de promoció ambiental dels vivers municipals del Saler i els participants, fins i tot, van vindre vestits d’època per a interpretar els papers de Sangonera, Cañamèl, Neleta i Tonet.
La Pipa romandrà tancada fins a nou avís pel coronavirus
Malauradament la següent sessió dels “Divendres literaris”, així com la resta d’activitats d’ús públic del Tancat de la Pipa, han quedat suspeses per la crisi sanitària del coronavirus. De fet, per seguretat i prudència, Acció Ecologista-Agró, SEO/BirdLife, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i l’Ajuntament de València vam decidir tancar al públic la Pipa el divendres 13 de març, un dia abans de l’anunci de l’Estat d’Alarma decretat pel Govern central.
Durant l’Estat d’Alarma, però, les administracions i entitats mediambientals que gestionem esta àrea de reserva hem establit uns serveis mínims per a poder continuar amb els treballs tècnics i científics que es realitzen en la Pipa. Especialment, pel que respecta a la correcta gestió hídrica dels filtres verds de la reserva. Aprofitem per a apel·lar a la vostra responsabilitat davant esta crisi sanitària perquè puga passar al més prompte possible i tornar a gaudir de la Pipa, espai que romandrà tancat fins a nou avís.