Cal ecologitzar la nostra economia i societat per a sobreviure
Del 29 de maig al 6 de juny, la Coordinadora per la Defensa de la Natura de La Ribera, entitat en la qual participa el col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, ha convocat diferents actes a la nostra comarca amb motiu del Dia Mundial de la Bicicleta, cita que se celebra cada 3 de juny. Un d’ells ha sigut a Sueca, on la Muntanyeta dels Sants-AE Agró va organitzar un passeig ciclista el passat dijous, 3 de juny, per a celebrar el Dia Mundial de la Bicicleta i fomentar l’ús de la nostra amiga de dues rodes com a mitjà de transport quotidià, sostenible, no contaminant i respectuós amb la natura.
Actualment el sector del transport és el que més gasos d’efecte hivernacle emet i, encara que parega irreal i increïble, sols ens queda esta dècada per a evitar un desastre climàtic. Com? Doncs, reduint la crema de combustibles fòssils, protegint i recuperant els ecosistemes autòctons, consumint productes locals, estalviant energia i materials, fomentant les renovables d’un mode racional i, per descomptat, usant el transport més sostenible de tots: la bicicleta.
Cal ecologitzar la nostra economia i societat, si volem sobreviure i viure millor. Per això, se celebra el Dia Mundial de la Bicicleta. I per això la Coordinadora per la Defensa de la Natura de La Ribera, entitat en la qual participa el col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, ha convocat del 29 de maig al 6 de juny diferents activitats amb bici a Manuel Algemesí, Castelló, Corbera Massalavés, Fortaleny, Benicull, Benimodo, Llaurí, Sueca, Corbera i Alzira.
A Sueca la cita va ser el passat dijous, 3 de juny, quan la Muntanyeta dels Sants-AE Agró va commemorar el Dia Mundial de la Bicicleta amb un passeig ciclista per a fomentar l’ús de la nostra amiga de dues rodes com a mitjà de transport quotidià, sostenible, no contaminant i respectuós amb la natura.
No podem ignorar que hui en dia tenim ja 420 ppm de CO2 en l’atmosfera, un 50% més del que hi havia abans de l’època industrial (280 ppm). El CO2 es produïx en les combustions i és el principal gas d’efecte hivernacle. Absorbix una part significativa de la radiació infraroja que la Terra emet per a equilibrar l’energia solar i això provoca que a poc a poc s’acumule ací l’energia. Una energia que es transforma en calor, puja les temperatures i desencadena cada vegada més i més intensos fenòmens climàtics extrems.
Ara, per fi, estem començant a eixir de la pandèmia de la COVID-19, la qual cosa hem de celebrar. Però, correm el perill de tornar a repetir i inclús agreujar tot el que féiem abans amb els combustibles. Mireu si no la Xina, on tornen a patir una enorme contaminació. Per això, amb motiu del Dia Mundial de la Bici fem una crida a tothom per a apostar per la bici com a mitjà de transport quotidià no contaminant i com a motor de canvi a les nostres ciutats i pobles.
La Coordinadora per la Defensa de la Natura de La Ribera està formada per Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción, el col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, el Voluntariat Mediambiental de Corbera, l’Associació Mediambiental d’Aigües Vives, La Llavor, Llavorem, l’Associació Murta Casella, Dynamo, Calciners, Amics de la Vieta, Indignats amb Renfe, El Magre, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Anoktua, Cel Blau, Mitja Galta, Jardinet de l’Estació, la Plataforma Albaida Net, l’Aplec de La Ribera. Hi col·laboren: Interpreta Natura, la Coordinadora d’Escoles en Valencià i Intersindical Medi Ambient.