Els voluntaris sènior d’AE-Agró ensenyen a professionals internacionals esta laboriosa tasca
Del 12 al 20 de maig tres biòlogues suïsses han visitat la Marjal d’Almenara per ensinistrar, amb l’ajuda d’Acció Ecologista-Agró, les seues goses en la cerca de nius de tortugues de florida. En total, al llarg de huit jornades realitzades, els gossos han aconseguit detectar 36 nius, en els quals hem trobat 288 ous que han sigut traslladats a la Universitat Complutense de Madrid (UCM) per tal que Sara Jiménez, habitual col·laboradora del projecte Emys en este aiguamoll Ramsar, continue amb les seues investigacions embrionàries.
La introducció d’espècies exòtiques invasores és una de les principals causes de la gran pèrdua de biodiversitat a la que assistim. Als ecosistemes d’aigua dolça valencians, la presència de tortugues de florida (Trachemys scripta) i d’altres al·lòctones amenaça la supervivència de les tortugues autòctones d’estany (Emys orbicularis) i de rierol (Mauremys leprosa). A través del Projecte Emys, el major voluntariat mediambiental del País Valencià, Acció Ecologista-Agró realitza una gran tasca des de 2010 per fer front esta problemàtica i conservar les nostres tortugues autòctones.
Esta iniciativa de ciència ciutadana, que ja ha tret les primeres convocatòries per a participar en la tretzena edició i que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i de Caixa Popular, treballa en més d’una desena d’àrees diferents. D’entre totes, l’abundància de tortugues invasores resulta especialment preocupant a la Marjal d’Almenara, on precisament les voluntàries treballen de manera intensiva durant aproximadament sis mesos per controlar estes poblacions.
Per exemple, en 2022 van capturar amb salabre, mornells i trampes flotants en este aiguamoll Ramsar 552 exemplars -539 tortugues de florida (T. scripta) i 13 tortugues jeroglífiques (Pseudemys concinna)- i enguany, en tan sols un parell de setmanes, ja han retirat més de seixanta.
Les xifres queda palés que són altes, no obstant això, AE-Agró assegura que fruit d’este treball constant ja s’està percebent una davallada en la quantitat de Trachemys scripta presents a la marjal. Situació, a la que destaquen, ha contribuït significativament la laboriosa cerca de nius de T. scripta, liderada per l’expert Ramón Royo. Una faena clau per reduir la taxa de renovació de les poblacions d’esta espècie de tortuga exòtica i invasora i que ha despertat els darrers anys molt d’interés entre la comunitat científica.
Tant que este mes, tres dones suïsses que treballen en una associació de biòlogues (ARTEN spürhunde) han viatjat a fins a la Marjal d’Almenara, recomanades per la Conselleria, per tal que Ramón i la resta dels voluntaris d’Acció Ecologista-Agró els ajudassen amb la localització de nius de tortugues florida.
Però, mitjançant l’ensinistrament de tres gossos. Així, en les huit sessions realitzades del 12 al 20 de maig, els gossos han aprés molt i han aconseguit detectar 36 nius alhora que les biòlogues suïsses enregistraven dades de temperatura, profunditat del niu, temps que li costa a cada gossa cercar el niu, i altres paràmetres per tal d’aprofundir més en l’estudi del procés de nidificació de l’espècie.
En total, a banda dels set exemplars de T. scripta adultes que han localitzat fent niu i posant els ous, durant estes sessions que han comptat amb la col·laboració de la Brigada de biodiversitat de la Conselleria, s’han trobat 288 ous que els ha recollit i se’ls ha emportat per custodiar-los en el seu laboratori, Sara Jiménez, investigadora de la Universidad Complutense de Madrid que participa per tercer any consecutiu en el Projecte Emys a Almenara.
Des d’Acció Ecologista-Agró estan molt contentes de rebre a professionals que vetllen en altres països per la conservació de la natura i de què els contacten per poder ajudar-los amb els seus coneixements i experiències en les qüestions ambientals comunes que enfrontem.