El Port i el Saler des d’una mirada il·lustrada
El passat dissabte 17 d’abril de 2021, al matí, la Comissió Ciutat-Port va organitzar una ruta amb bicicleta amb places limitades, per a mostrar el Port i El Saler des d’una mirada il·lustrada. L’activitat forma part d’Abril #30diasenbici, una iniciativa internacional que pretén animar a utilitzar la bici diàriament com a mitjà de desplaçament. En esta ocasió la bicicleta ens va permetre apropar-nos al paisatge amb una mida humana, observar l’entorn sense presses, però també arribar a fer en un matí els 20 km que separen la Marina de la Gola de Pujol, fins on arriba l’obra de la mega-infraestructura del port.
Nombroses associacions locals s’encarregaren d’explicar als participants els impactes que ha generat el port al medi i a les persones que habitem el litoral. A la primera parada, l’AAVV Grau-Port ens va ensenyar les últimes ampliacions: dic nord o dic de recer. Ens va explicar els problemes tècnics que ja pateixen i també l’arbitrarietat dels canvis de plans en l’organització del port per part de l’autoritat portuària, que deixen edificis i superfícies desaprofitades per al seu ús. Pel camí vérem la Marina i les drassanes modernistes ocultades encara pels prefabricats de la Copa Amèrica.
A la terminal de la Transmediterránea i les naus de Boluda Corporation, de la mà d’Ecologistas en Acción, ens vam fer una idea de les operacions econòmiques que es faciliten a negocis fastuosos amb el sòl de l’Estat com a mercaderia i també el que realment significa el turisme de creuers per a una ciutat. Vam passar per la no-desembocadura del Túria, una promesa pendent de reparació de l’Ajuntament de València.
L’AAVV de Natzaret ha resistit a la destrucció d’esta part de la ciutat per ampliacions successives el port com la Gàlia d’Astèrix i Obèlix. Els llevaren la platja, el riu i l’horta de La Punta expulsant a més de 100 famílies. Però són invencibles perquè lluiten per la dignitat amb el suport mutu de la ciutadania organitzada.
Després d’esmorzar continuàrem la ruta pel xalet de Bartual i ens trobàrem el camí tallat per fils de ferro. És La Punta expropiada, una cicatriu convertida en uns terrenys buits i erms, anomenats pomposament ZAL: zona d’activitats logístiques. L’Associació Per l´Horta ens va contar la història d’una trista destrucció d’horta viva i també ens parlà d’un projecte de corredor verd que ha presentat, molt necessari per a la ciutadania en temps d’adaptació al canvi climàtic.
I allà, creuàrem la nova desembocadura del riu Túria i começàrem un espectacular paisatge de platges: és el que ens queda de costa al sud de la ciutat de València. Vam fer parada amb la fundació Assut i el veïnat d’El Saler, que ens va mostrar la regressió de les platges per l’efecte ombra del port. Ens apropàrem a la Casbah, zona d’habitatges on és més que evident l’amenaça dels temporals de mar. Finalment vam acabar en la Gola de Pujol, on Acció Ecologista-Agró va remarcar la importància de l’Albufera per ser Parc Natural, pulmó verd, espai de la Xarxa Natura 2000 i també l’origen de l’arròs de denominació.
La Comissió Ciutat-Port està convençuda de què l’ampliació del port serà un fracàs, un exemple de sobre-dimensió i manca de mesura als negocis de corporacions internacionals, com ho és la ZAL, que no ens beneficiarà com a ciutadans per la destrucció del territori i el malbaratament de diners públics. Diguem NO a l’ampliació del port i sí a les inversions en serveis per a les persones, producció i comerç de proximitat que generen treball local de qualitat i resiliència de la ciutat enfront del canvi climàtic.
Comissió Ciutat-Port és una entitat ciutadana integrada per Acció Ecologista-Agró, Per l’Horta, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble, València Saludable i altres col·lectius de la capital del Túria.