Dictamina que les demandes no s’ajusten a les Lleis comunitàries
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat il·legals les disputes sota el Tractat de la Carta de l’Energia (TCE) quan estes involucren a dos estats membres. La decisió podria posar en dubte una sèrie de demandes en curs per valor de milers de milions d’euros, com les que ha rebut recentment Països Baixos pels seus plans de descarbonització. Les organitzacions de la Campanya No als Tractats de Comerç i Inversió, en la qual participa Acció Ecologista-Agró, celebrem esta decisió del TJUE, ja que podria significar la fi d’un mecanisme que amenaça l’acció climàtica.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat que les disputes basades en el Tractat de la Carta de l’Energia (TCE) entre un inversor de la Unió Europea (UE) i un estat membre (intracomunitàries) són incompatibles amb la legislació europea i, per tant, il·legals.
Esta interpretació es traduïx en el fet que, segons el TJUE, els inversors i multinacionals energètiques europees no poden utilitzar el TCE per a demandar als governs quan consideren que les noves mesures climàtiques, ambientals o socials van en contra dels seus beneficis econòmics, presents o futurs.
Fins ara, esta classe de demandes era possible gràcies al mecanisme de resolució de controvèrsies inversor-Estat (ISDS, per les seues sigles en anglés) que conté este tractat. L’ISDS és un sistema paral·lel de justícia en el qual no hi ha jutges, sinó tres advocats privats que es reunixen a porta tancada per a decidir si un país ha de pagar o no sumes milionàries de diners públics als inversors.
Durant els últims mesos ha quedat palés el perill que suposa et TCE per al futur del clima. Països Baixos ha rebut dues demandes per part de les energètiques alemanyes RWE i Uniper pels seus plans per a prohibir la producció d’electricitat a partir de carbó en 2030. Les multinacionals reclamen 1.400 i 1.000 milions d’euros, respectivament.
Però, hi ha moltes més. Altres països com Itàlia, Eslovènia o Alemanya també han sigut objecte de demandes per mesures per a limitar l’extracció de combustibles fòssils o l’energia nuclear. L’Estat espanyol, no ho oblidem, és el país més demandat sota este tractat per la retallada a les renovables i la quantitat reclamada ascendix a més de 10.000 milions d’euros.
En 2018, el TJUE ja va decretar, a través de l’anomenada sentència Achmea, que les normes ISDS dels Tractats Bilaterals d’Inversió entre països de la UE eren incompatibles amb la legislació europea, ja que vulneren el poder dels tribunals de la UE. Ara, el TJUE considera que esta resolució també ha d’aplicar-se a la Carta de l’Energia. Una notícia que les organitzacions de la societat civil celebrem, ja que pot significar el principi de la fi d’un tractat que posa en perill les polítiques climàtiques encaminades a aconseguir l’Acord de París.
A pesar que esta decisió no és vinculant, és un gran pas i hi haurà què veure en què es traduïx l’opinió del TJUE en els casos pendents. Des de la Campanya No als Tractats de Comerç i Inversió, en la qual participa Acció Ecologista-Agró, considerem que amb este dictamen els països compromesos amb la lluita climàtica tenen una altra raó més per a iniciar la seua eixida del TCE com més prompte millor.
Esta petició està cobrant cada vegada més pes davant el fracàs de la modernització d’este tractat: les sis rondes de negociacions celebrades fins hui han sigut completament estèrils i el procés continua sense una data clara per a la seua finalització. Països com Espanya i França ja han declarat que, si la modernització fracassa, l’única via serà l’eixida.
A principis del passat mes de juliol, més de 400 organitzacions, 100 d’elles de l’Estat espanyol, vam llançar una declaració demanant als governs europeus la seua eixida del TCE no més tard de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) de novembre a la ciutat escocesa de Glasgow. No és possible lluitar contra l’actual Emergència Climàtica sense atacar l’arrel del problema. I la Carta de l’Energia protegix els combustibles fòssils, a través del mecanisme ISDS. Per això cal abandonar ja este tractat!!!