Defenem la natura pam a pam i amb transparència
Reunida la Comissió Permanent d’Acció Ecologista-Agró a la Casa Verda de València, el dimecres 11 de desembre de 2019, amb la presència de Jorge Mateos (Camp de Morvedre) com a president, Iban Roure (Camp de Morvedre) com a secretari, i Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Marian Sintes (València en Bici), Patricia Callaghan (Comissió de Territori) i Víctor Soler (Comissió Forestal) com a vocals. Disculpa assistència Manolo Vila (Camp de Morvedre) com a tresorer. S’aprova l’acta de la reunió de novembre i es tracten els següents temes:
Comissió Ciutat-Port
Voro Martínez, membre de la Comissió Jurídica d’Acció Ecologista-Agró, informa que actualment es vol ampliar la Comissió Ciutat-Port amb la incorporació de noves organitzacions de diferent caire (sindical, polític, veïnal…). Això tindrà l’avantatge de guanyar capacitat de mobilització social. Però, pot fer perdre claredat en els objectius a assolir en esta lluita.
Per altra banda ens fa saber que el 23 de desembre venç el termini per a presentar al·legacions a l’ús de la concessió de l’Ampliació Nord del Port de València, que no està construïda ni adjudicada i de la qual només existix un avantprojecte. De tota manera, estes al·legacions difícilment podrien aturar el projecte una vegada s’engegue, per la qual cosa proposa (sense deixar de presentar al·legacions) centrar-nos a parar totes les futures actuacions a Europa.
Segons el company Voro Martínez, ens hauríem de centrar en la falta d’una Avaluació Ambiental Estratègica, que no s’ha renovat des de l’any 2006. També comenta que cal demanar tota la informació sobre este tema al Ministeri de Foment.
Obres en el centre de recepció de visitants del Tancat de la Pipa
Després d’haver comunicat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) l’aparició d’esquerdes en el centre de recepció de visitants del Tancat de la Pipa, esta administració, que és la propietària del Tancat de la Pipa i amb la qual tenim un conveni de custòdia del territori, ha començat ja les obres. Concretament, d’uns nous banys, que és on han aparegut les esquerdes. Però, mentre duren estos treballs la CHX no permet l’ús públic en esta zona de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València.
Es dóna el cas que tenim un conveni amb l’Ajuntament de València per a desenvolupar un pla d’ús públic en el Tancat de la Pipa i també un amb la CHX. Així que el divendres 13 de desembre Matthieu Lassalle, treballador d’AE-Agró en el Tancat de la Pipa, acudirà a una reunió amb la CHX per a veure com compatibilitzar l’ús públic amb les obres. A més a més, en esta reunió també es parlarà del cas de botulisme aviari que vam patir el passat estiu en el Tancat de la Pipa.
Acord de La Casa Penya caducat amb l’Ajuntament de Sagunt
Jorge Mateos, president d’AE-Agró, explica que l’acord amb l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) per a l’ús públic, la gestió i la custòdia del territori de La Casa Penya tenia una vigència de dos anys prorrogables a altres dos més. El febrer de 2019 vam demanar la pròrroga, que ens deneguen per un informe negatiu de l’interventor al mes d’abril. Però, no hem sigut informats per part del consistori fins al mes de setembre. De fet, hem continuat treballant en el centre mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara i fent-nos càrrec de totes les despeses: llum, aigua, sous…
Ara mateix hi ha risc de no recuperar estos diners perquè no hi ha conveni en vigor. Com esta situació no és responsabilitat d’AE-Agró, sinó del consistori, hem demanat una reunió amb l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, que també és el regidor de Medi Ambient, per a cercar una solució per a este embolic burocràtic. Però, per ara, encara no ens hem pogut reunir amb ell ni ens ha donat cap solució.
Així que la Comissió Permanent d’AE-Agró acorda que, en cas de no trobar una solució satisfactòria urgent, al mes de gener tancarem La Casa Penya i tornarem les claus a l’Ajuntament de Sagunt. A més a més, iniciarem les accions legals oportunes per a reclamar els sous no cobrats i les despeses ocasionades per la mala praxi municipal.
Projecte Wetnet amb SEO/BirdLife
SEO/BirdLife ens ha convidat a participar en el projecte Wetnet al Parc Natural de l’Albufera, on col·laborem amb esta societat ornitològica en altres projectes com per exemple la custòdia del territori del Tancat de la Pipa. Podem participar com a subjecte responsable o com a subjecte involucrat. Però, ho hem de decidir abans del 17 de desembre, que serà quan se signe el contracte del projecte.
Lucía Moreno, treballadora d’AE-Agró en el Tancat de la Pipa i representant d’AE-Agró en la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera, planteja que podem involucrar-nos en este projecte amb les accions que ja estem realitzant en esta zona humida. Per exemple, les del Tancat de la Pipa. Proposa també que signem el contracte com a subjecte Involucrat. La Comissió Permanent aprova esta proposta i autoritza a Matthieu Lassalle a signar el contracte en representació d’AE-Agró.
Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient de la Generalitat Valenciana
Jorge Mateos es queixa de la poca operativitat del Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient (CAPMA) de la Generalitat Valenciana, òrgan en el qual estem presents. Per exemple, s’han de fer quatre reunions anuals i en 2019 només s’ha celebrat una. Concretament, el 28 de maig. Planteja enviar propostes abans de les convocatòries per a dinamitzar el CAPMA.
Respecte al Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del Parc Natural de l’Albufera, Jorge Mateos informa que el seu estudi d’avaluació estratègica tardarà dos anys i mig i l’estudi de necessitats hídriques pot demorar-se uns 10 anys, segons el Director General del Medi Natural, Fran Quesada. Per contra, es preveu que el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Riu Túria estarà enllestit el maig de 2020 i inclourà Les Moles de Paterna.
Com a preguntes per a la següent reunió del CAPMA, la Comissió Permanent acorda preguntar per què s’ha reduït la partida econòmica dedicada als parcs naturals i quin és l’impacte de les obres d’ampliació dels ports valencians sobre la Xarxa Natura 2000.
Denúncies a Moixent per ocupació de terreny públic en barrancs
La Comissió Permanent aprova la petició del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera de denunciar legalment la invasió de terreny públic per part d’uns particulars en diferents barrancs de Moixent.
Enquesta de la Universitat de València (UV) sobre custòdia del territori
La Universitat de València (UV) ens ha fet arribar una enquesta sobre els nostres projectes i les nostres activitats com a entitat de custòdia del territori. La Comissió Permanent aprova participar en esta enquesta i que siga Patrícia Callaghan, vocal de la Comissió de Territori, l’encarregada d’emplenar-la.
Representació en diferents òrgans de participació
La Comissió Permanent planteja que actualment necessitem representant en el Consell de Participació de L’Horta. En principi, serà Antonio Goytre i/o Lucía Moreno. També cal un vocal d’una entitat ecologista en l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR). Este tema es parlarà i consensuarà amb els companys de SEO/BirdLife i Ecologistas en Acción.
Per altra banda, Víctor Soler, vocal de la Comissió Forestal, també ens informa que s’està conformant un Consell de Participació del Medi Ambient de La Foia de Bunyol. Ell no pot participar, donat que està treballant com a assessor per a l’Ajuntament de Xest. Es proposa contactar amb Josevi Alamar, company de Marfull-AE Agró, per a veure si està interessat.
Igualment Víctor Soler comenta la seua participació en la Mesa Forestal amb Ferran Gandia, membre també de la Comissió Forestal. Víctor Soler mostra la seua decepció pel funcionament de la Mesa Forestal, ja que no es parla pràcticament de protecció ambiental i sí dels interessos econòmics dels diferents assistents.
*Esta acta va ser aprovada per la Comissió Permanent d’AE-Agró en la seua reunió mensual, celebrada a la Casa Verda de València el dimecres 15 de gener de 2020, amb la presència de Jorge Mateos (Camp de Morvedre) com a president, Manolo Vila (Camp de Morvedre) com a tresorer, Iban Roure (Camp de Morvedre) com a secretari, i Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Marian Sintes (València en Bici), Patricia Callaghan (Comissió de Territori) i Víctor Soler (Comissió Forestal) com a vocals.