Activistes de la Comissió Ciutat-Port i Marfull-AE Agró clamen “La justícia perd el nord, està de part del port”
El passat divendres, 4 d’abril, un grup d’activistes es van concentrar a les portes de la Ciutat de la Justícia per a mostrar la seua disconformitat amb la resolució del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) del 5 de març que denega la paralització de les obres de l’ampliació nord del Port de València.
Després de rebre l’informe del perit independent encarregat pel mateix TSJCV en què s’assenyala la necessitat d’efectuar una nova avaluació d’impacte ambiental ordinària de l’ampliació nord, per tractar-se d’una obra completament diferent de la contemplada en l’avantprojecte de 2018 i que compta amb una DIA caduca del 2007, Acció Ecologista-Agró va presentar al mes de febrer, com a membre de la Comissió Ciutat-Port, un escrit davant el TSJCV sol·licitant la suspensió cautelar de les obres de l’ampliació del port.
L’esperança dipositada en la prova judicial que dona la raó a la plataforma ciutadana poc ha durat. Ja que, recentment la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la CV ha rebutjat la petició d’Agró. Esta decisió tan desafortunada deixa entreveure la priorització econòmica enfront del medi ambient o el benestar social i obri passe a la força normativa del fàctic, que sens dubte legitima la vulneració de la normativa europea incorporada a l’ordenament jurídic espanyol en matèria d’avaluació ambiental. És per això que membres de la Comissió Ciutat-Port i de Marfull-AE Agró van voler expressar el seu desacord respecte d’esta decisió del TSJ amb una concentració a les portes de la Ciutat de la Justícia.
Durant l’acte que va tindre lloc a migdia, i que va estar amenitzat per un grup de música tradicional amb lletres adaptades a la crítica que mereix la situació jurídica actual, que denuncien que “els tribunals estan impulsant l’ampliació sense valorar els impactes d’eixa intervenció” i adverteixen que “si fan l’ampliació encara més platja es perdrà […] i serà un gran desastre ambiental, soroll i emissions la salut pública atacaran”, desenes d’activistes van desplegar una pancarta on es podia llegir “La justícia perd el nord, està de part del port”.
Podem evitar que en un futur es legalitzen unes obres que podrian ser considerades il·legals
Amb l’acció lúdica de protesta del divendres, novament, des de la Comissió Ciutat-Port assenyalem que esta megaconstrucció que només afavoreix els interessos privats d’una naviliera en detriment de l’interés general, amenaça la riquesa natural terrestre i marina del territori valencià així com la salut pública. I insistim que en l’actual context d’emergència climàtica este tipus de projectes, que debiliten més la capacitat de reacció, la resiliència, de la ciutat de València i dels pobles del sud, situats a l’ombra del port, són contraris al que realment necessitem. Sent a més, com queda palés any rere any amb les manifestacions i concentracions organitzades, rebutjats per la societat civil que veu el seu dret a gaudir d’un medi ambient sa vulnerat sistemàticament.
“Ara és bon moment per demanar fer un recés, cal debat social, és millor que no ens precipitem al repte ambiental”. Amb càntics com este hem demanat activistes de la Comissió i de Marfull prudència al TSJ que, sembla atendre, a les pressions i els interessos del lobby portuari. Som a temps de fer les coses bé, falta voluntat. Podem evitar que en un futur es legalitzen unes obres que podrien ser considerades il·legals, a través de la política de fets consumats a la qual sembla es vol arribar, com ha succeït amb la ZAL.
Les ecologistes i el veïnat esperem que el TSJCV estime el recurs de reposició interposat recentment per Acció Ecologista-Agró contra l’auto que rebutja la suspensió cautelar de l’executivitat de l’acord del Consell d’Administració de l’APV de 2022 mitjançant el qual es va aprovar el projecte constructiu del moll de contenidors del Port de València. També que s’establisca l’obligatorietat de fer una nova declaració d’impacte ambiental (DIA) a causa de la naturalesa i magnitud de les obres contemplades, tal com indica l’informe del perit aportat a la causa, a petició del mateix tribunal.