Una vegada més xiulem pel tren!!!
El passat dissabte, 7 de març, la plataforma Indignats amb RENFE va convocar una nova concentració “Per un ferrocarril públic, digne i sostenible”. La protesta va ser a l’Estació del Nord de València i va comptar amb el suport de la Plataforma en defensa del Ferrocarril CGT, València en Bici-Acció Ecologista Agró i altres entitats com Trens Dignes al Maestrat o Usuàries del Tren a València. Amb esta acció volíem denunciar que la situació actual del ferrocarril és insostenible. Només en 2019, a la província de València, es van suprimir 7.543 trens de rodalia i regionals, quasi tots per manca de personal, material o manteniment.
Històricament les inversions de RENFE han sigut destinades a l’Alta Velocitat Espanyola (AVE), deixant el tren convencional (rodalia i regional) sota mínims en seguretat i qualitat. En 2018, per exemple, les inversions en alta velocitat van acaparar el 80% del pressupost estatal destinat al ferrocarril, beneficiant només al 3,8% de les usuàries de RENFE. Per contra, el 96,2% de les usuàries del tren convencional només es van beneficiar del 20% de les inversions.
Els més de 60.000 milions d’euros invertits en l’AVE suposen que cada ciutadà de l’Estat espanyol ha pagat 1.200 euros per a finançar un tren elitista i devorador de recursos mediambientals, econòmics i que aprofundix en la discriminació social. Al mateix temps, la manca d’inversió en el ferrocarril convencional l’han portat a una situació insostenible.
En 2019, només a València, es van suprimir 7.543 trens en rodalia i regionals, quasi tots per manca de personal, material o manteniment. En els últims anys RENFE ha perdut més de deu milions d’usuàries anualment a València pel mal servei prestat i les interminables i innecessàries obres del Corredor Mediterrani, un AVE camuflat sense cap benefici per a les usuàries del tren convencional.
Per estos motius, el passat dissabte, 7 de març, ens vam concentrar i vam xiular a l’Estació del Nord de València en defensa d’un ferrocarril públic, digne i sostenible. I, com ja va ocórrer a la concentració convocada al desembre, hi hagué companyes i companys de diferents associacions que van arribar tard a la protesta per cancel·lacions en el servei de rodalia.
Entre altres mesures, exigim a RENFE un canvi de prioritats en les seues inversions i una reestructuració d’horaris i freqüències que permeta un servei puntual i amb garanties de circulació sense cancel·lacions d’última hora. En este sentit, demanem la contractació del personal necessari per a garantir un servei públic de qualitat i amb les garanties de seguretat.
També volem la rehabilitació i adequació de les estacions, donant prioritat als serveis més essencials: sales d’espera, il·luminació adequada a les andanes, serveis, informació personal i amb pantalles, eliminació les barreres arquitectòniques per a persones amb diversitat funcional, bicicletes… I, per descomptat, demandem un material ferroviari en condicions, segur, de qualitat, sostenible i energèticament eficient, dins dels estàndards adequats d’insonorització i accessibilitat, sense deficiències tan usuals com ara les portes dels vàters “fora de servei”.
Com no, considerem imprescindible que opere el personal necessari en les estacions, com ara l’atenció necessària en màquines expenedores, torns cancel·lats, serveis… Especialment en els períodes de màxima afluència per a evitar cues i situacions perilloses.
A més a més resulta urgent adaptar les línies actuals de rodalia en funció de les necessitats de la població i perllongar línies emprant reestructuracions que faciliten la possibilitat de comunicar les poblacions amb les capitals administratives, els centres de treball i els centres acadèmics. En una fase també immediata, però posterior, cal analitzar les inversions en l’electrificació de totes les línies i en la duplicació de les vies en els trams que siguen necessaris.
Una altra de les nostres demandes és la reestructuració de les línies de mercaderies, donant prioritat novament al transport de mercaderies per tren. I no sols transfronterers, sinó també al de proximitat, emprant i creant nusos logístics per a complementar i possibilitar l’arribada de les mercaderies a les ciutats i el seu repartiment per mitjans respectuosos amb el medi ambient.
Des de la societat civil també sol·licitem la integració d’un mapa de la xarxa de tots els transports públics de la ciutat de València per a poder complementar-se entre ells. I potenciar els intercanviadors modals amb la bicicleta perquè es possibilite la mobilitat prescindint del vehicle privat, així com una necessària integració tarifària en consorci que agilitze els desplaçaments amb un sol títol de transport.
L’aposta per un transport públic de qualitat es traduïx en un impacte positiu sobre la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats. Construir una ciutat més sostenible i més amable per a les persones passa per un sistema de transport públic eficient que convide a deixar el cotxe en casa per a anar al treball o la universitat.
Finalment, exigim depurar responsabilitats entre els responsables de la gestió de les línies de rodalia i mitja distància de RENFE a València. I també la intervenció i implicació de les administracions a través dels nostres polítics per tal de revertir una situació que cada vegada és més insostenible i que afecta cada dia a milers d’usuàries.