Denunciem la permanència del camp d’aviació així com la destrucció d’una planta protegida durant els treballs per ampliar la pista auxiliar
El passat dilluns, 22 d’abril, un grup de voluntàries i activistes d’Acció Ecologista-Agró es va concentrar en l’aeròdrom de la Llosa (Plana Baixa, Castelló) per a exigir a la Conselleria de Medi Ambient el trasllat de la instal·lació establert per normativa autonòmica. Durant l’acció de protesta, que va transcórrer de manera pacífica, les ecologistes van aprofitar per a telefonar a l’agent mediambiental de la comarca així com al Seprona a fi de denunciar la destrucció d’una planta endèmica, la ruda de mallada (Thalictrum maritimum), protegida pel catàleg valencià d’espècies de flora amenaçades.
Amb l’aprovació de les normes de gestió de la Marjal d’Almenara, la llavors Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, es va comprometre, després de tretze anys de negociacions amb els antics propietaris, l’Ajuntament i AE-Agró, a què es fes efectiu el trasllat de l’espai de vols d’ultralleugers, fora de l’àmbit de protecció de la zona d’especial conservació ZEC Marjal d’Almenara (ES5223007) i la zona d’especial protecció per als ocells ZEPA Marjal i Estanys d’Almenara (ES0000450). No obstant, la situació en els últims mesos s’ha tabalejat perquè amb la venda de l’aeròdrom, els actuals propietaris del qual es neguen a la reubicació de dites instal·lacions, desentenent-se dels acords anteriors així com del que dicta el Decret 132/2021. A pesar de ser coneixedors de tot això, ja que s’han reunit amb els tècnics municipals.

Per alterar la població de qualsevol espècie protegida, com la ruda de mallada, és necessari disposar d’autorització
Per este motiu, activistes i voluntàries d’Acció Ecologista-Agró es van concentrar el dilluns 22 d’abril al matí enfront de l’hangar del camp d’aviació per a reivindicar el canvi d’emplaçament del que ara han anomenat escola de pilots i camp d’aterratge i vol. I, també denunciar els moviments de terra realitzats en les últimes setmanes a la pista auxiliar, que ja es trobava en desús, i que han afectat de ple a la conservació de la població de ruda de mallada (Thalictrum maritimum), un endemisme valencià protegit per l’Annex II del Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada. Que, cal assenyalar, gràcies al treball que hem realitzat des d’Agró durant 25 anys, replantant l’espècie i mantenint en bon estat el seu hàbitat, va eixir en l’última revisió del catàleg de la categoria ‘vulnerable’.
Precisament per denunciar la destrucció il·legal de desenes d’exemplars d’esta planta, vam telefonar durant l’acció de protesta lúdica, al Seprona i a l’agent mediambiental de la Plana Baixa, qui es va presentar en la zona i expedientarà els fets. A més a més, vam desplegar diverses pancartes i cartells en els quals es podia llegir “Volar i viure sense avionetes”.
En finalitzar l’acció directa no violenta, agents de la Guàrdia Civil es van presentar en la zona, així com ho han fet finalment els nous propietaris de l’aeròdrom. Segons van explicar les persones que recentment han comprat les instal·lacions, els pocs vols que realitzen per hobby no impacten de cap manera sobre l’avifauna de la marjal i, per tant, s’hauria de treballar en la línia de fer compatible esta activitat amb la conservació de la biodiversitat. No obstant, nosaltres ens van mostrar contràries a esta postura.
En les normes de gestió de la Marjal d’Almenara es preveu la prohibició de vols a fi de protegir l’avifauna resident i migratòria
D’una banda, perquè l’espai adjacent a les pistes de vol constitueix àrees de dormitori per a ocells com rovellats, agrons, rapinyaires i fins i tot de reproducció per a espècies com la rosseta (Marmaronetta angustirostris), l’ànec més amenaçat de tota Europa. Per la qual cosa, sí que es generen severes afeccions, sobradament demostrades des de fa molts anys -d’ahí la proposta de trasllat-, sobre la biodiversitat d’este aiguamoll declarat d’importància internacional del Conveni de Ramsar. I, d’altra banda, perquè amb la seua activitat estan contravenint l’establert en el Decret 132/2021, que “a fi de protegir i disminuir les pertorbacions a les espècies d’ocells presents en l’àmbit d’estes normes proposa la prohibició del sobrevol d’aeronaus des del nivell del sòl fins a l’altitud de 304,8 metres (1000 ft AGL), excepte les aeronaus espanyoles de l’Estat, quan així ho exigisca el compliment de la seua comesa o bé per motius d’emergència”.
Des d’Acció Ecologista-Agró, denunciarem davant el Seprona l’eliminació del Thalictrum maritimum sense autorització prèvia de l’administració i demanaran a la Direcció General de Medi Natural, en la reunió sol·licitada a este organisme el passat 16 d’abril per a resoldre el conflicte provocat per la permanència de l’escola de pilots, que complisca les seues promeses. Això és, que prohibisca de forma permanent els vols en esta zona sensible per a l’avifauna, que ara mateix es troba en època de cria.