Nova acció de protesta a l’Estació del Nord de València
El passat divendres, 7 de gener, València en Bici-Acció Ecologista Agró va participar en la concentració celebrada al “Pati de Carruajes” de l’Estació del Nord per exigir unes inversions econòmiques que dignifiquen el servei de rodalies a València, Castelló i Alacant. Una acció, convocada per la Plataforma del País Valencià per un tren públic, social i sostenible que vertebre el territori i refrede el planeta, a què assistiren més de 600 persones per agitar els mocadors al vent com a senyal de protesta per la situació insostenible del ferrocarril convencional.
Fa un any que es va tancar la línia de tren entre Utiel i Conca, en principi, com a conseqüència del temporal Filomena. No obstant això, acabada la tempesta, hui dia este servei encara no s’ha restablit, provocant la incomunicació de les poblacions i territoris pels quals passa.
Esta línia de la qual parlem, feia més de trenta anys que no rebia cap mena d’inversió econòmica. De fet, donat el seu mal estat de conservació, la circulació no podia superar els 60 km/h, reduint-se fins a 20 km/h en alguns trams, condicionant el servei i obligant a les usuàries a fer ús del vehicle particular.
Des dels col·lectius en defensa del ferrocarril es va denunciar la situació, ja que es preveia l’estratègia del MITMA i Adif per a tancat definitivament esta via fèrria, com finalment ha succeït.
Estem davant d’un exemple més que evidència el perill que corre el ferrocarril convencional des de fa dècades. Especialment a causa del desviament d’inversions a l’AVE, model de transport que beneficia a menys del 4% de les usuàries, deixant així zones de l’interior incomunicades, com és el cas d’esta línia entre Utiel i Conca. En efecte, les dades parlen per si soles. El Rodalies de València tanca l’any amb menys de 9.5 milions d’usuàries, a diferència dels 24 milions que hi havia fa dotze anys.
I això és el que vam denunciar de manera pública a la manifestació del divendres passat. Perquè la situació és insostenible tant per la manca de personal i vehicles com pel desviament de les inversions i la pèssima gestió del servei.
Així, des de la Plataforma, a més a més de demanar que es recupere el servei ferroviari de la línia entre Utiel i Conca, exigim que es restablisca el servei anterior a la pandèmia de la COVID-19, amb la plantilla suficient per a garantir un servei de qualitat, reorganitzant els horaris i augmentant la freqüència dels trens.
També volem que es potencie la intermodalitat, que es reorganitzen les capçaleres i finals de línia per donar un servei més acord amb les necessitats de les usuàries, que s’impulse el transport de mercaderies per ferrocarril (que ha patit un descens de quasi el 9% en els últims anys) i que es pose en marxa un pla integral de substitució de vehicles.
Considerem que totes estes mesures per impulsar el transport de rodalies i mitja distància, han d’anar acompanyades d’una gestió eficient dels recursos econòmics que prioritze els interessos de tota la ciutadania, que siga respectuosa amb el medi ambient i que valore nous projectes encaminats a la mobilitat sostenible com és el tren de la costa.
Finalment, tots els integrants de la Plataforma exigim una política coherent amb els valors que emanen de l’any internacional del ferrocarril, i que són interpretats de manera injusta pel Govern de l’estat espanyol.