AE-Agró, SEO/BirdLife i la CHX treballem actualment per a contindre i erradicar este brot amb la col·laboració del Parc Natural de l’Albufera i l’Ajuntament de València
La setmana passada es va confirmar un episodi de botulisme aviari al Tancat de la Pipa, àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife custodiem amb el suport de l’Ajuntament de València al Parc Natural de l’Albufera. Fins al moment hem retirat, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, 331 aus mortes i 64 malaltes de 16 espècies diferents. El protocol per a contindre i erradicar el brot de botulisme al Tancat de la Pipa està en marxa des de la setmana passada i, entre altres mesures, implica secar la reserva durant com a mínim dos mesos.
El botulisme aviari és una malaltia causada per la ingesta de la toxina produïda pel bacteri Clostridium botulinum. Esta malaltia provoca la intoxicació i la mort de les aus aquàtiques que la patixen. El bacteri Clostridium botulinum sol proliferar durant els mesos més calorosos de l’any. El motiu? Doncs, perquè es veu afavorit per les altes temperatures i per l’existència d’abundant matèria orgànica en l’aigua i en els sediments de les zones humides.
En el Tancat de la Pipa les primeres aus aquàtiques sospitoses de patir botulisme aviari es van localitzar el 17 de juliol. Eixe dia van aparéixer morts cinc collverds (Anas platyrhynchos). El 19 de juliol, la xifra d’aus mortes va ascendir fins als 52 exemplars, a més a més de 6 malalts. Des d’un primer moment es va activar el protocol que marca el Ministeri de Transició Ecològica per a confirmar l’episodi de botulisme aviari i contindre i erradicar el brot. De fet, el protocol de contenció i erradicació es va posar en marxa fins i tot abans de la confirmació oficial de l’episodi de botulisme.
Este protocol consistix a retirar de la zona afectada, fins ara només el Tancat de la Pipa, les aus mortes o malaltes, tasca per a la qual comptem amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient. Hui dilluns, 29 de juliol, portem retirades 331 aus mortes i 64 malaltes de 16 espècies diferents. La majoria d’aus són collverds, 242 morts i 24 malalts. I, per ara, només ha mort un exemplar d’una espècie protegida. Concretament, un agró roig (Ardea purpurea) que va ser localitzat el passat 22 de juliol. Afortunadament el brot no ha afectat a la temporada de reproducció de les aus, que ja havia finalitzat.
A més a més de la retirada de les aus mortes o malaltes, el protocol per a contindre i erradicar este episodi de botulisme també implica secar per complet el Tancat de la Pipa, actuació que es va posar en marxa ja la setmana passada. Així que en principi esta àrea de reserva romandrà seca durant com a mínim durant dos mesos.
El botulisme, una malaltia difícil de preveure
Com hem explicat en el primer paràgraf, els episodis de botulisme en les nostres marjals es produïxen en estiu per les altes temperatures i per l’existència d’abundant matèria orgànica en l’aigua, dos factors que s’han combinat en el Tancat de la Pipa des del passat mes de juny. Tanmateix, no sempre que es combinen estos dos factors tenim brots de botulisme. De fet, esta malaltia és molt complicada de preveure i de previndre.
El Tancat de la Pipa, com la majoria del territori valencià, ve patint des de juny temperatures per damunt de la mitjana per l’Emergència Climàtica que sofrim com a conseqüència del Canvi Climàtic. Este factor, sumat a l’alta càrrega de nutrients de l’aigua que entra en la reserva, explicaria este episodi de botulisme. Paga la pena recordar que el Tancat de la Pipa és un aiguamoll artificial que depura les eutrofitzades aigües del Parc Natural de l’Albufera, unes aigües que, com demostra este brot de botulisme, són encara de massa mala qualitat.
Des d’AE-Agró volem mostrar la nostra preocupació i tristesa per este episodi de botulisme. Estem treballant pam a pam amb els companys de SEO/BirdLife i les administracions públiques implicades en la gestió de la reserva per a contindre i erradicar el brot. I, així, minimitzar tot el possible el seu impacte. Afortunadament el vam detectar ràpidament i gràcies a això pensem que el podrem contindre i erradicar durant les pròximes setmanes.