La instal·lació en cobertes de grans empreses, centre comercials, espais esportius, zones d’aparcament i camps portuaris permetrà fins i tot duplicar la potència fotovoltaica proposada a costa de destruir Montíber
La Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre, entitat en la qual participa AE-Agró, va presentar dijous passat 22 de febrer en el Centre Cívic del Port de Sagunt l’informe detallat on es proposa una solució alternativa “viable tant tècnica, jurídica com econòmicament” a la instal·lació de la macrocentral fotovoltaica d’Iberdrola i Volkswagen que posa en perill la partida de Montíber (Sagunt). I que provocarà la tala de milers d’arbres i el sacrifici de 300 hectàrees de terra de molt alt valor agrològic.
Amb gran afluència de públic, la moderació de l’acte, duta a terme per Maria Ángeles Soriano, membre del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre, va iniciar excusant la falta del representant de la Unió Llauradora, immers en els actes de protesta per la situació del camp, i va aprofitar per a mostrar-li el seu suport i solidaritat. Més significativa va ser absència de l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i de membres de PowerCo, formalment convidats amb antelació considerant-se de gran importància que es tinga en compte per part seua, pel fet que la proposta del Consell i PowerCo es considera inviable amb la legislació vigent.

L’acte va comptar amb una primera intervenció de Julio Rodrigo, de la Coordinadora Valenciana d’Ubicació Racional de les Energies Renovables, que va contextualitzar la situació en el territori valencià. “Hi ha un greu problema de planificació per part de les institucions que afavoreix als fons d’inversió i deixa al camp valencià en una situació crítica”. Rodrigo va afirmar que existeix un gran component d’arbitrarietat tant quant a les ubicacions, com a les normes que regeixen el procés. “Per què es considera fàcil declarar d’utilitat pública el sòl agrari però no les cobertes industrials?”, va formular al públic assistent.
<<L’única terra fèrtil que queda del municipi és Montíber>>
Seguidament va ser el torn de Jose Antonio López, de la comissió tècnica de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre. Qui, en primer lloc, va explicar els punts en els quals la proposta del Consell i Powerco és directament il·legal. “Hauran de demostrar per què és necessari fragmentar les plantes en tres més xicotetes al límit de 50 MW que marca la competència del Consell”, va afirmar. Després d’això, va passar a explicar la proposta de la Plataforma. “Proposem la possibilitat real d’instal·lar les centrals fotovoltaiques, d’acord amb el Decret llei 14/2020, en cobertes de grans empreses, centre comercials, espais esportius, zones d’aparcament i campes portuàries, entre altres. Parlem d’un total de 564 hectàrees, en les quals podrien produir-se al voltant de 300 megavats de potència. Xifra que duplica la proposta del PowerCo per a instal·lar en Montíber”.

En el col·loqui posterior amb el públic es va preguntar sobre la postura dels agricultors afectats. Un membre de la Plataforma va comentar que “hi ha postures de tota mena. Alguns es neguen a vendre i altres sí que estan disposats. Volem deixar clar com a Plataforma que entenem perfectament la postura dels agricultors pro-venda, ja que la situació de l’agricultura és crítica. Però hem de preguntar-nos si este assumpte ha de tractar-se des del punt de vista individual o des del col·lectiu. Volem ser un polígon industrial? Volem com a societat renunciar a la nostra terra fèrtil de molt alt valor agrològic? No deurien les institucions públiques protegir la terra i als seus agricultors i considerar-la un bé estratègic de cara al futur incert que ens aguaita? Recordem que ja són altres més de 660 hectàrees les perdudes a la urbanització de Parc Sagunt II. Sent l’única terra més fèrtil que queda del municipi, la de Montiber.”
Des de la Plataforma pretenem donar a conéixer la situació i les alternatives a la destrucció de 300 ha de molt alt valor. Així com les conseqüències que haurem de suportar de no ser tingudes en compte
També es van qüestionar les possibles actuacions enfront del pitjor escenari possible. És a dir, aquell en que la inacció a nivell polític propicie que no es canvie la ubicació de Montíber. “En la Plataforma tenim clar que cal treballar diferents vies. La legal (hem presentat un contenciós-administratiu que tindrà el seu recorregut i estem preparant més accions legals), la política (“estem oberts a dialogar les vegades que faça falta amb les institucions públiques, malgrat que no mostren voluntat a això”) i la via de pressió ciutadana. Perquè amb actes com el del passat dijous, 22 de febrer, pretenem donar a conéixer la situació i que la ciutadania comprenga la gravetat de l’assumpte”.

Finalment, des de la Plataforma es va anunciar que s’està treballant en un micromecenatge per a sufragar ajuda jurídica per al procés. “Es necessita diners per a lluitar contra este ecocidi. I ho aconseguirem. El gran acolliment ciutadà d’este acte és un punt d’inflexió i no pararem fins a aconseguir protegir Montíber”.
Accedeix a la versió del comunicat en castellà mitjançant el següent enllaç.