Celebrem el Dia Mundial de les Zones Humides a La Casa Penya reivindicant les mobilitzacions socials com a instrument de protecció ambiental i territorial
El passat dissabte, 5 de febrer, amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, La Casa Penya va ser l’escenari d’una convocatòria molt especial per a posar en valor les mobilitzacions i les lluites socials. Concretament, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), el centre mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara va acollir la presentació del llibre de Carles Dolç Del Saler al Túria. En este acte, presentat i moderat per la periodista ambiental Maria Josep Picó, també va participar el nostre company Enric Amer, qui va repassar l’acció ciutadana a la Marjal d’Almenara.
L’obra de l’arquitecte Carles Dolç, històric activista valencià i integrant del Col·lectiu Terra Crítica, ens va fer viatjar als moviments cívics dels anys 70 que s’oposaven al model desenvolupista insostenible que transformaria la nostra ciutat. En especial, a les iniciatives “El Saler per al poble” i “El llit del Túria”, fites històriques que ens han permés fer una València de totes i per a totes. Unes lluites gràcies a les quals el conjunt de la ciutadania ara gaudeix del litoral del Saler i dels jardins del Túria.
La periodista ambiental Maria Josep Picó, autora del pròleg de Del Saler al Túria. Els primers moviments ciutadans que van dissenyar València, va ser l’encarregada de presentar i moderar la presentació d’este llibre, una obra coeditada per Pruna Llibres i la Institució Alfons el Magnànim per a refrescar-nos a tots la memòria. Un llibre per a prendre consciència de la importància que té la participació del teixit social en el disseny i la implantació de polítiques territorials justes i sostenibles. I també, per a assabentar-nos de la seua força a l’hora de fer front a les problemàtiques actuals i tombar projectes mediambientalment qüestionables, com Parc Sagunt o l’Ampliació del Port.
L’acte, a més a més de Carles Dolç, va comptar amb la participació d’Enric Amer, company d’Acció Ecologista-Agró que va explicar com, a la comarca del Camp de Morvedre i La Plana Baixa, la lluita del moviment ecologista ha aconseguit que la Marjal d’Almenara siga declarada un aiguamoll Ramsar. De fet, gràcies a l’acció ciutadana, la Marjal d’Almenara ha passat d’estar en risc de desaparició a ser una zona humida d’importància internacional.
Com a cloenda de la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides a La Casa Penya, vam realitzar una plantació a la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que AE-Agró custodia a la Marjal d’Almardà–Almenara, on vam plantar lliris blaus (Iris xiphium), una espècie emblemàtica dels nostres saladars. A més a més, també vam translocar diferents espècies de macròfits, llançant-los a la reserva per a millorar la seua comunitat de vegetació subaquàtica.
La següent activitat especial programada este hivern a La Casa Penya tindrà lloc el diumenge 20 de febrer, quan per a millorar la biodiversitat de la marjal instal·larem caixes niu per a ocells insectívors. Si vols participar, estigues pendent de les pròximes publicacions que farem, des de les quals podràs accedir al formulari corresponent per a reservar la teua plaça. T’esperem a La Casa Penya per a marjalejarl!!!