Petició dels grups ecologistes de la Junta Rectora de l’Albufera
L’aigua estalviada per la modernització dels regadius no és una reserva ambiental, sinó una compensació per l’aigua dels retorns de reg que deixarà d’anar al Parc Natural de l’Albufera de València. Ni la Séquia Reial del Xúquer ni la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) contemplen compensacions al Riu Xúquer, als aqüífers o per a evitar la intrusió salina pels impactes de la modernització. De fet, no es coneix actualment l’impacte per la modernització efectuada abans de 2016, ni els recursos que han deixat d’anar al Parc Natural de l’Albufera i al Xúquer.
Per estos motius, Acció Ecologista-Agró, SEO/Birdlife i Xúquer Viu, entitats que defensem els interessos ambientals a la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera de València, hem traslladat al consistori del Cap i Casal una sèrie de consideracions i reivindicacions que compten amb el suport de la resta de grups que formen part de la Xarxa per una Nova Cultura d’Aigua al Xúquer.
En primer lloc, que l’Esquema de Temes Importants publicat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), com a pas previ al Pla Hidrològic (PH) 2021-2027, reconeix que la reducció de retorns prevista com a conseqüència de la modernització dels regadius produirà un impacte negatiu sobre les masses d’aigua, amb una reducció de cabals tant al Riu Xúquer com al Parc Natural de l’Albufera.
Segons la CHX, la modernització de regadius de la Séquia Reial del Xúquer des de 2016 produirà una disminució de cabals de 22,2 hectòmetres cúbics anuals a l’Albufera, 13,3 hectòmetres cúbics al Xúquer i 4,6 a la mar. El PH vigent establix que fins a 30 hectòmetres cúbics anuals procedents de la modernització del regadiu es destinarien a l’Albufera, a mesura que es posaren en marxa nous sectors. Però, no hi ha informació sobre quin ha sigut el destí dels estalvis produïts per la modernització anterior al 2016, així com quines han sigut les disminucions de cabal produïdes en les masses d’aigua (l’Albufera, el Xúquer, eixides a la mar i recàrrega d’aqüífers) al substituir el reg tradicional pel rec localitzat.
Per això, considerem imprescindible l’avaluació ambiental global dels sectors en tràmit o pendents de modernització, per tal de conéixer els impactes que estes actuacions tindrien en les masses d’aigua, especialment en les que compten amb importants figures de protecció, com l’Albufera i el Xúquer. Dos ecosistemes completament lligats a l’aigua superficial i subterrània, motiu pel qual és necessari un estudi complet de la transformació en reg per degoteig de tota la superfície per transformar i l’afecció que això pot tindre en les aigües subterrànies i superficials.
Esta avaluació ambiental ha de ser completa i realitzada prèviament a la realització de les obres, estimant-se no sols la disminució de cabals a través dels retorns de reg que deixaran d’anar a l’Albufera i el Xúquer, sinó altres impactes en el sòl, la biodiversitat, el Canvi Climàtic, els aqüífers, la intrusió salina…
No ens cansarem de dir-ho: L’Albufera necessita una aportació directa d’aigua del Xúquer de bona qualitat no condicionada a la modernització dels regadius. No es pot hipotecar el necessari increment dels cabals de l’Albufera, per a aconseguir el seu bon estat ecològic, a la modernització dels regadius de la Séquia Reial del Xúquer.
A més a més, els estalvis de la modernització dels regadius han d’anar íntegrament a finalitats ambientals del Xúquer i l’Albufera amb l’objectiu de compensar els cabals perduts. Per això, ha de desaparéixer del PH la següent referència: “Los recursos excedentes, incluyendo ahorros procedentes de la modernización de regadíos de la Ribera del Júcar, podrán aprovecharse para paliar la sobreexplotación de acuíferos y déficit de abastecimientos del área del Vinalopó-Alacantí y Marina Baja”.
Esta petició realitzada a l’Ajuntament de València compta amb el suport d’Acció Ecologista Agró, ADIRA, AEMS-Ríos con Vida, La Caterva, el Centro Ibèric de Restauració Fluvial (CIREF), CCOO-PV, Ecologistas en Acción, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Intersindical Valenciana, Mundubat, la Plataforma Ciutadana pel Riu Serpis, SEO/BirdLife, Túria Verd i Xúquer Viu.