La Llei de Canvi Climàtic podria contravindre tota esta regulació al permetre el seu establiment sobre qualsevol classe de sòl
L’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana establix la declaració de zones de desenvolupament prioritari sobre qualsevol classe de sòl per a la instal·lació de parcs eòlics i plantes solars. Des d’Acció Ecologista-Agró entenem que esta permissivitat amb parcs eòlics i plantes solars podria contravindre la normativa europea, estatal i autonòmica, ja que zones que han sigut protegides per raons paisatgístiques o pels seus valors faunístiques o botànics després d’un procediment d’impacte ambiental, perdrien ara l’aplicació de les normes de protecció.
Els Articles 48 i 49 de l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana regulen i simplifiquen al màxim la tramitació d’instal·lacions de generació d’energia renovable. De fet, segons estos articles, la declaració de zones de desenvolupament prioritari s’establirà sobre qualsevol classe de sòl, on parcs eòlics i plantes solars tindran la consideració d’ús admés a efectes de la legislació territorial i urbanística.
Des d’Acció Ecologista-Agró entenem que el desenvolupament de les renovables al nostre territori és essencial en un context d’Emergència Climàtica com el que ja estem patint. Però, no podem repetir errors del passat i fomentar la instal·lació de plantes solars i parcs eòlics en zones d’alt valor natural, com ja va ocórrer amb el Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana que va impulsar en el seu moment l’anterior Govern autonòmic del Partit Popular (PP).
De fet, com li hem exposat a la Generalitat en les nostres al·legacions a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, entenem que l’establiment d’estes zones de desenvolupament prioritari “sobre qualsevol classe de sòl” entra en contradicció amb la Directiva Hàbitats i la Directiva Aus de la Unió Europea (UE). El motiu? Doncs, que es permetria instal·lar parcs eòlics i plantes solars en terrenys de la Xarxa Natura 2000, incomplint-se així les dues directives europees esmentades.
Des d’AE-Agró entenem que esta permissivitat amb les instal·lacions de generació d’energia renovable també pot entrar en contradicció amb la normativa d’impacte ambiental europea, estatal i autonòmica, ja que zones que han sigut protegides per raons paisatgístiques o pels seus valors faunístics o botànics després d’un procediment d’impacte ambiental, inexplicablement quedarien ara desprotegides amb la Llei de Canvi Climàtic.
Amb la redacció actual dels articles 48 i 49, a més a més, hem de tindre en compte que, com ocorre amb les plantes de tractament de residus (o siga, amb els abocadors) es fomenta la instal·lació de parcs eòlics i plantes solars en zones rurals de l’interior del País Valencià. En lloc de fomentar el seu establiment en les zones urbanes i industrials del litoral, que són les grans consumidores d’energia al nostre territori (com també són les grans generadores de residus).
Des d’AE-Agró apostem per un model energètic basat en les renovables, de proximitat i descentralitzat. O siga, que aposte per l’autoconsum i per la generació d’energia renovable en el mateix lloc on serà necessitada. Així, per exemple, ens estalviaríem cosir el territori amb més línies de molt alta, alta i mitja tensió (responsables actualment de la mort per electrocució d’un miler de rapinyaires a l’any al nostre territori) per a transportar l’energia de l’interior al litoral valencià.
Per tots estos motius, des d’AE-Agró hem demanat a la Generalitat que modifique els articles 48 i 49 de l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica amb l’objectiu de preveure la defensa i respecte de la normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d’instal·lacions de generació d’energia renovable.