Cal revertir els plans depredadors del passat per a recuperar este emblemàtic barri de València i protegir el seu patrimoni
Després d’un any de l’eixida a exposició pública del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PECC) i sense contestació de l’Ajuntament de València a les al·legacions presentades pel veïnat i associacions, des d’Acció Ecologista-Agró tornem a manifestar les nostres inquietuds respecte a este projecte. Per a això, compartim la proposta redactada des de la societat civil per a deixar clara la nostra posició, facilitar el consens i permetre que s’avance en la recuperació d’este barri, revertint plans depredadors urbanístics passats, bandejant la prolongació de Blasco Ibáñez i protegint el seu patrimoni.
En primer lloc, apostem per redimensionar a la baixa el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PECC) i, així, reduir les exagerades expectatives de creixement de població: 10.000 habitants més en el barri. A més a més, apostem per la rehabilitació de l’anomenada Zona Zero, el centre històric del barri, amb la protecció màxima, prioritzant la rehabilitació a la nova construcció ací i en la resta del Cabanyal-Canyamelar.
Volem també l’aplicació de les normes urbanístiques previstes per a l’eixample del centre històric en el PECC a tot l’àmbit del pla, amb l’establiment del límit de tres altures (planta baixa més dues altures) per a les noves construccions. De la mateixa manera, considerem que cal integrar l’habitatge privat, el de protecció oficial i el destinat a habitatge social d’una forma orgànica en el barri. Cal un tractament homogeni per al conjunt del veïnat per a no crear guetos, desterrant les pràctiques urbanístiques que han provocat la degradació del Cabanyal-Canyamelar.
També és necessària una rehabilitació social amb polítiques específiques per a pal·liar la situació que es viu en el barri amb inversions en infraestructures i amb personal qualificat a peu de carrer per a abordar-la. Concretament, es necessiten polítiques actives d’habitatge social i polítiques d’integració i mediació davant les bosses de pobresa i exclusió social existents.
Des de la societat civil també exigim l’exclusió de les edificacions existents del PAI Piscines i l’aplicació de la protecció patrimonial que els correspon, així com el desbloqueig de la situació en la franja costanera i accelerar el procés de venda de sòl a residents. A més a més, s’ha de comptabilitzar els diners obtinguts en esta operació com a part del finançament del PECC, eliminant la “necessitat econòmica” d’hotels i construccions excessives.
Per altra banda, cal una solució urbanística urgent per a Blocs Portuaris, respectant la seua edificabilitat actual completa, respectant els acords aconseguits amb els propietaris i la ubicació en l’entorn del Carrer Drassanes. I, per descomptat, dotar d’una alternativa habitacional a la resta de les famílies que viuen de lloguer assequible o en situació irregular, tant en els Blocs Portuaris com en la coneguda com a Zona Zero.
A més a més, exigim una moratòria als pisos turístics i la inclusió en el 10% fixat les places hoteleres ja construïdes o projectades. També demanem la priorització de l’edificació residencial enfront de l’hotelera i rebutgem l’hotel previst en Eugenia Viñes, enfront de la Marina.
Urgix també la delimitació d’una Unitat d’Execució única, que abaste tota la zona d’espais vacants des del Port de València fins a l’Avinguda de Tarongers, excloent les edificacions existents a excepció del Bloc Portuaris. Pel que respecta als Blocs Portuaris, destacar que volem un estudi d’impacte social i ambiental del PECC. Entre altres motius, per a conéixer la implicació ambiental que suposaria el seu enderrocament.
Finalment, destacar que considerem necessari desenvolupar un eix verd des de la Marina a Tarongers que vertebre la nova edificació i constituïsca una dotació pública en si mateixa. I també reconéixer i integrar en el planejament l’espai de Cabanyal Horta com a dotació pública, projecte singular sostenible i d’acció comunitària.