Este comunicat de premsa reflecteix la nostra profunda preocupació i compromís amb la justícia hídrica i el respecte pels drets humans a l’aigua i al sanejament
Les organitzacions ecologistes i col·lectius agrupades en la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer, entre les quals es troba Acció Ecologista-Agró, denunciem l’assetjament que ha portat a la cancel·lació del Fòrum dels Pobles per l’Aigua (People’s Water Fòrum) i les amenaces patides pel Relator Especial de l’ONU per al Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament, a Bali.
Així mateix expressem la nostra preocupació per esta situació i donem tot el suport i fem nostres les demandes fetes des de Bali pel Relator Especial de l’ONU per al Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament.

Demandes
- L’aturament de totes les formes d’intimidació i de violència en la implementació del PWF 2024, ja sigui duta a terme per funcionaris estatals o per organitzacions comunitàries.
- Instar l’Estat Indonesi a garantir i complir els drets constitucionals dels ciutadans a poder dissentir sense pressions.
- Que la comunitat internacional doni suport de manera clara que l’aigua és un bé comú, que ha de ser accessible, i no apropiable per ningú. Per això, la gestió ha de ser pública, transparent i participativa.
Descripció dels fets
En relació amb estos fets, el dimarts 21 de maig l’organització del Fòrum dels Pobles per l’Aigua informava que després d’una sèrie d’intimidacions als acadèmics i les institucions universitàries que havien oferit acollir el Fòrum dels Pobles per l’Aigua, es van haver de cancel·lar les sessions públiques que estaven organitzades a Bali. La roda de premsa que va tenir lloc eixe mateix dia a la vesprada en un hotel va ser interrompuda violentament per persones amb les cares cobertes i recolzades per l’anomenat Patriot Garuda Nusantara (PGN), una mena de força paramilitar. Es van arrencar cartells, tanques publicitàries i pancartes, alhora que empenyien i amenaçaven els nombrosos assistents.
Dimecres al matí, es va rebre la notícia que un nombre més gran d’estes persones havien irromput a l’hotel on s’allotgen els col·lectius socials indonesis, i que estaven bloquejant l’hotel, fins i tot impedint que entre menjar per als defensors i defensores de l’aigua.

Junt amb un grapat d’activistes Pedro Arrojo és assetjat per forces policials i paramilitars a Bali en un intent de boicotejar el Fòrum dels Pobles per l’Aigua
En este context, Pedro Arrojo, Relator Especial de l’ONU per als drets humans a l’aigua potable i al sanejament va demanar de ser acompanyat a este hotel per parlar amb els que l’envolten, amb les forces policials i per descomptat amb els assetjats. En arribar hi havia diverses desenes d’emmascarats que van ser frontalment contra el Relator i els seus tres acompanyants amb una actitud molt agressiva. El Relator, amb el passaport blau de les Nacions Unides, els va dir que volia parlar amb el cap de la força pública.
Hi havia uns 50 uniformats al lateral de l’entrada i s’hi va dirigir. Els emboçats en van quedar de moment al marge i va acabar sortint el que manava als uniformats. Després de demanar accés a l’hotel per parlar amb els que hi estaven allotjats, i oferir-se a parlar també amb els que volguessin explicar-li per què bloquejaven l’accés a un hotel obert al públic, va acabar dient que els que manaven eren els embossats en indumentària civil. A partir d’aquí al Relator no només se li va impedir el pas a l’hotel sinó que va patir amenaces i empentes (tal com es mostra al vídeo) que van aturar quan el Relator va exigir que no li toquessin.
Tant els acadèmics que han signat la carta pública on expliquen les amenaces rebudes, com els activistes envoltats i bloquejats a l’hotel, estan en perill greu.
Caràcter del Fòrum dels Pobles per l’Aigua
Durant més de dues dècades, este Fòrum dels Pobles per l’Aigua s’ha celebrat de forma paral·lela a la celebració del Fòrum Mundial de l’Aigua organitzat pel Consell Mundial de l’Aigua, un organisme multisectorial impulsat per les empreses que reuneix bancs, empreses transnacionals de l’aigua, acadèmics i organismes públics per promoure solucions, especialment del sector privat a la governança, la gestió i el subministrament de l’aigua.
El Fòrum dels Pobles per l’Aigua està organitzat pel moviment mundial per la justícia hídrica, una xarxa cada cop més àmplia d’organitzacions de justícia mediambiental i de l’aigua, moviments socials, petits agricultors, sindicats i defensors i defensores dels drets humans de tot el món. El Fòrum dels Pobles per l’Aigua té per objectiu defensar que l’aigua no és una mercaderia sinó un element central per a la vida, un patrimoni sagrat que forma part dels nostres béns comuns globals que cal compartir equitativament i protegir per a les generacions futures.

Formen part de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer les següents organitzacions: Xúquer Viu, Fundación Nueva Cultura del Agua, Acció Ecologista-Agró, AEMS Ríos con Vida i Intersindical Valenciana.