Exigim més vigilància contra la caça il·legal en este parc natural
El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina denuncia la mort de sis exemplars d’una espècie protegida d’au al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Es tracta de sis picaports (Plegadis falcinellus) abatuts a tirs i que van ser localitzats el passat 10 de febrer. Els fets estan sent investigats pel SEPRONA. Malauradament no és el primer cas d’aus protegides mortes en este parc natural. El passat mes d’octubre AE-Agró La Marina ja va denunciar un cas paregut. Per a evitar que es repetisquen estos fets, exigim a les administracions competents més vigilància contra la caça il·legal en esta marjal.
En esta ocasió, les aus protegides abatudes a tirs en el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva han sigut picaports (Plegadis falcinellus), una espècie de gran valor mediambiental que, durant els darrers anys, està assentant la seua població en este aiguamoll. Un dels sis picaports morts estava anellat, així que hem pogut esbrinar el seu origen: la Camarga francesa. Per a més inri, la necròpsia ha confirmat que es va usar plom com a munició per a perpetrar este delicte mediambiental.

Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina lamentem estos fets. I, a més a més, denunciem l’ús de plom com a munició, ja que està totalment prohibit per Llei en zones humides, atés que contamina l’entorn natural. Però, malgrat que la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana nega el seu ús en les nostres marjals, com s’ha pogut constatar en este cas, se seguix usant il·legalment.
El picaport és una espècie inclosa en el Llibre Roig de les Aus d’Espanya en la categoria de “vulnerable” i apareix com “d’interès especial” en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades. Durant els darrers anys, a la Marjal de Pego-Oliva, ha experimentat un creixement poblacional, passant de ser observada només durant l’hivern a reproduir-se en este parc natural. De fet, des de 2017, s’estudia esta colònia reproductora mitjançant l’anellament científic per part de voluntaris experts. Atesa la seua alimentació, esta espècie ajuda a controlar la plaga de cranc americà (Procambarus clarkii) que patixen els camps d’arròs de la marjal.
Amb la mort a tirs d’estos sis picaports, una vegada més, queda constància de la poca vigilància en esta zona humida, veient-se així afectades espècies protegides sense que es puga localitzar el o els culpables. Fa unes setmanes també es van localitzar esplugabous (Bubulcus ibis), una espècie també protegida, amb pintura verda, un fet difícil de classificar i inèdit. I en octubre vam trobar galls de canyar (Porphyrio porphyrio) i altres aus caçades il·legalment. A més a més, en gener també va aparéixer decapitada una àguila calçada (Hieraaetus pennatus) en este parc natural.
