Exigim una moratòria per a executar este projecte fins a assegurar la seua legalitat
El passat divendres, 27 de setembre, es va registrar una pregunta parlamentària dirigida a la Comissió Europea (CE) que denuncia la vulneració de diferents normatives legals de la Unió Europea (UE) per les obres d’ampliació del Port de València, obres que manquen d’una Avaluació Ambiental Estratègica i que tindrien greus impactes sobre el clima, la qualitat de l’aire, el Parc Natural de l’Albufera i el medi ambient marí. La pregunta ha sigut signada per Margrete Auken, eurodiputada danesa dels Verds i coneguda per l’Informe Auken de 2009 sobre els excessos urbanístics en el litoral espanyol.
En la pregunta signada per Margrete Auken s’afirma que “cal declarar una moratòria sobre l’ampliació del Port, almenys fins a assegurar la legalitat comunitària de les obres. No es pot seguir amb l’adjudicació de les obres amb l’actual situació d’inseguretat jurídica creada per l’obligació de dur a terme una avaluació ambiental estratègica com marca la legislació europea. Les obres projectades suposen uns impactes molt negatius sobre l’aire, la mar i les platges que són clarament diferents que els considerats en l’estudi d’impacte ambiental de 2007”.
Com es recorda en esta pregunta parlamentària dirigida a la Comissió Europea (CE), “fa 12 anys no es van considerar la major envergadura de totes les obres, el gran augment d’activitats contaminants i noves infraestructures viàries projectades (com l’accés nord). La legislació europea no permet el parany d’una avaluació parcel·lada i parcial dels impactes acumulats d’unes obres que són part d’un mateix pla que incidix sobre el mateix territori. A més a més de la seua il·legalitat, la proposta d’ampliació és escandalosament contradictòria amb la recent declaració d’Emergència Climàtica per part de la Generalitat i l’ajuntament, apostant per un model desenvolupista de ciutat anacrònic, contaminant i insalubre”.
Com explica l’autora de l’Informe Auken, “cap mesura compensatòria (com l’esperpèntica proposta de construir dunes a la platja de la Malva-rosa, on no n’hi ha hagut en la història coneguda, o la col·locació d’uns molins eòlics) podrà compensar els danys irreversibles al medi ambient i a la salut humana del massiu augment d’activitat del Port en doblegar o triplicar l’activitat contaminant de camions, creuers, enormes vaixells de contenidors, grues i petroliers. Les mateixes obres impliquen un moviment enorme d’arena dragada, ciment i altres materials que tindrà un impacte molt gran. En incloure en una avaluació estratègica el projectat Accés Nord Submarí per a camions dièsel (12 mil al dia), considerat pel Port com una part fonamental del pla d’expansió, l’escala de destrucció ambiental seria dantesca”.
Des de la Comissió Ciutat-Port, entitat que agrupa diversos col·lectius, coordinadores i associacions ciutadanes, entre les quals cal destacar a Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Per L’Horta, la Plataforma EL Litoral Per al Poble, València per l’Aire o l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, reivindiquem novament un debat democràtic sobre els plans d’expansió del Port de València, un projecte que, en cas de dur-se endavant impactarà negativament en la qualitat de l’aire, el Parc Natural de l’Albufera, l’Emergència Climàtica i les polítiques territorials a l’àrea metropolitana de València. Per això, com ha fet Margrete Auken, també exigim a les autoritats competents una moratòria al projecte d’ampliació nord del Port.