El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera ha consultat a l’Entitat Pública de Sanejaments d’Aigües Residuals (EPSAR) sobre les actuacions previstes en el II Pla Director de Sanejament del País Valencià. Concretament, volíem saber quines infraestructures s’han materialitzat i quines estan encara pendents a la comarca de La Costera. Segons la resposta donada per l’EPSAR, actualment tots els municipis de La Costera compten amb depuradora a excepció d’Estubeny. Queda pendent també la renovació de l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) de Barxeta, actuació que AE-Agró considera urgent.
La situació de les depuradores de la comarca de La Costera és, en principi, bona. Així es deprén de la resposta donada per l’Entitat Pública de Sanejaments d’Aigües Residuals (EPSAR) a la consulta realitzada en setembre pel col·lectiu d’Acció Ecologista-Agró a La Costera. Excepte un municipi, Estubeny, la resta de localitats de la comarca compta amb la seua corresponent EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals).
Segons el II Pla Director de Sanejament del País Valencià, la depuradora d’Estubeny estava previst que es contractara en 2007. Però, han passat més de déu anys i encara està pendent de contractar. Per això, i tenint en compte que la població d’este municipi és de només un centenar de veïns, des del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Costera demanem a l’EPSAR que, en lloc de construir una depuradora, instal·le un filtre verd com el que ja funciona en la localitat de Carrícola (La Vall d’Albaida, València).
Altra alternativa a la construcció d’una nova depuradora seria un col·lector que connectara amb l’EDAR d’Anna (La Canal de Navarrés, València). La distància és de poc més de 2.000 metres i les cotes pareixen no complicar massa esta actuació. Si tècnicament fóra possible, com pareix, i els ajuntaments no s’oposen, podria ser beneficiós per als dos municipis, ja que es reduirien les despeses de funcionament. En principi, l’EPSAR té previst solucionar la qüestió de les aigües residuals d’Estubeny al llarg de 2019.
A més a més d’Estubeny, paga la pena destacar que encara queda pendent la renovació de l’EDAR de Barxeta. L’actual depuradora està molt desfasada tecnològicament i no depura correctament. En el II Pla Director de Sanejament estava pressupostada per a 2008. Les últimes notícies eren que es licitaria abans de finalitzar 2018. Però, segons ens han informat des de l’Ajuntament de Barxeta, encara no han rebut ni el projecte.
En este cas, al tindre Barxeta una població major que Estubeny (uns 1.600 habitants aproximadament), seria convenient que l’EPSAR no demorara més la licitació de la nova EDAR. Des d’AE-Agró La Costera considerem que esta és una actuació urgent que ha de començar amb la major brevetat possible.
Depuradores i actuacions ja executades
El II Pla Director de Sanejament preveia a la comarca de La Costera altres depuradores i actuacions que sí que s’han posat en funcionament. Segons la informació facilitada per l’EPSAR, l’EDAR de La Llosa de Ranes està en marxa des de 1997 i complix amb tots els paràmetres a excepció dels clorurs (que segons l’EPSAR no depenen de l’EDAR). I en 2008 es va posar en funcionament la depuradora de Cumbres de València, urbanització ubicada al municipi de Moixent.
L’EPSAR també ha realitzat actuacions en les depuradores de Xàtiva i Canals-L’Alcúdia de Crespins. Concretament, a Xàtiva s’han invertit 2.860.116 euros a separar les aigües pluvials de les residuals. I 588.577 euros per a millorar l’eliminació del nitrogen i del fòsfor. Pel que respecta a l’EDAR de Canals-L’Alcúdia de Crespins, s’han invertit més de 500.000 euros des de 2005 en la renovació i reparació de col·lectors i, com a Xàtiva, en millorar l’eliminació del nitrogen i del fòsfor. Queda pendent, no obstant, la substitució de trams aeris de la xarxa de col·lectors, obra que segons l’EPSAR començarà pròximament.