Un diumenge especial en una marjal especial
El passat diumenge, 26 de maig, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró va organitzar a La Casa Penya una activitat per a mostrar la fauna aquàtica de la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que custodiem a la Marjal d’Almardà-Almenara. Esta cita, que va reunir a més de 50 participants, comptava amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i la participació de Vicent Sancho, biòleg de Càdec. A més a més, com tots els diumenges, també es va realitzar una visita guiada al centre de La Casa Penya i a la reserva de la Finca de Penya.
Les zones humides amaguen molta més biodiversitat de la que pensem. Especialment sota l’aigua, tal com van poder constatar els participants en l’última activitat celebrada a La Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara. Acompanyats pel biòleg de Càdec Vicent Sancho, el passat diumenge, 26 de maig, ens vam submergir en el sorprenent món de la fauna aquàtica.
Primer, Vicent Sancho ens va fer una breu però interessantíssima explicació sobre el conjunt d’espècies de peixos, amfibis i invertebrats aquàtics de la marjal. I tot seguit, salabre en mà, vam investigar nosaltres mateixos quines d’estes espècies podíem trobar en un dels lluents de la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara.
Els grans protagonistes d’este testing de biodiversitat van ser els invertebrats aquàtics, que vam identificar amb telescopi i lupes d’augment. I, per descomptat, amb l’ajuda de Vicent Sancho. Amb ell vam descobrir com són les larves dels parotets, que existixen escarabats i puces d’aigua o que a la marjal viuen crustacis força xicotets com els copèpodes i els ostracodes.
L’activitat del passat diumenge, que com la resta de cites que programem a La Casa Penya comptava amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), va reunir a més de 50 persones que es van dividir en dos grups. Un, format majoritàriament per gent que ja coneixia La Casa Penya, va compartir el matí amb Vicent Sancho. L’altre grup, amb visitants que venien per primera vegada al centre, van descobrir La Casa Penya i la gran diversitat d’aus que trobem ara mateix a la reserva de la Finca de Penya.
Diumenges especials per a una marjal especial
Com ja sabràs pots visitar La Casa Penya tots els diumenges. I, com la marjal és un museu natural que canvia la seua col·lecció de colors i habitants pràcticament cada setmana, pots repetir visita perquè sempre tenim una nova planta o au diferent que ensenyar-te. Però, com sabem que hi ha gent que necessita encara més estímuls per a tornar, la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró intenta programar tots els mesos un diumenge especial a La Casa Penya.
Enguany, a més a més de la jornada sobre fauna aquàtica del passat diumenge, també hem celebrat un taller d’instruments musicals amb canyes amb Llàgrimes de Ceba, una eixida ornitològica per la Finca de Penya i la ruta teatralitzada L’ànima de la marjal amb Calderona Viva. Totes estes activitats han tingut un gran èxit de participació, com també el va tindre la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides a La Casa Penya el passat mes de febrer.
Este estiu, com ja vam fer l’any passat, vos convidarem a participar en els Capvespres de La Casa Penya. Pròximament vos informarem dels dies, els horaris i les activitats amb les quals vos volem seduir per a viure i descobrir un aiguamoll tan especial per a AE-Agró com és la Marjal d’Almenara, una zona humida que pam a pam hem aconseguit recuperar per a totes i tots.