No són males herbes, són flora silvestre amb usos gastronòmics!
Sempre és un plaer aprendre. Però, si a més a més aprenem a identificar i cuinar les plantes més properes que normalment ens passen desapercebudes, doncs, molt millor. Diumenge passat, 9 de maig, vam convidar a La Casa Penya a Antoni Orengo, autor del llibre Herbari mengívol. Amb ell vam compartir una jornada molt interessant en el centre d’educació i voluntariat mediambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, on vam localitzar un bon grapat d’espècies d’herbes mengívoles. La següent convocatòria especial de La Casa Penya serà una jornada sobre custòdia del territori el dissabte 5 de juny.
El passat 16 de maig, a més a més de la visita guiada de tots els diumenges a La Casa Penya, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró va organitzar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), una activitat de descoberta d’herbes mengívoles, plantes de flora silvestre que erròniament són considerades com a “males herbes” i que al nostre territori existix una llarga tradició de cuinar-les.
Per a esta jornada, que combinava coneixement de la natura i gastronomia tradicional, vam convidar com a guia a Antoni Orengo, autor del llibre Herbari mengívol. Guia per a l’ús gastronòmic de la flora silvestre. Amb ell vam realitzar una visita pel sequer d’arròs de La Casa Penya i un passeig per la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya.
Durant la visita vam localitzar i aprendre a identificar i cuinar el llicsó (Sonchus oleraceus), el llicsó de paret (Sonchus tenerrimus), el fenoll (Foeniculum vulgare), l’encisamet (Lactuca serriola), la bleda (Beta vulgaris), el plantatge (Plantago lanceolata) i la malva (Malva sylvestris).
A més a més, Antoni Orengo portava timonet (Thymus vulgaris), saborija (Satureja montana), pebrella (Thymus piperella) i raïm de pastor (Sedum sediforme). De fet, ens va fer una demostració in situ de com s’ha de preparar el raïm de pastor amb salmorra per a utilitzar-lo després, per exemple, en amanides.
Esta activitat és la segona convocatòria especial de la primavera a La Casa Penya. La primera va ser el diumenge 18 d’abril, quan vam convocar una jornada sobre ecofeminismes. El pròxim mes de juny, tenim una jornada sobre custòdia del territori, programada per al dissabte 5 amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, i un contacontes infantil amb La Ninya Cristal el diumenge 13. I, tots els diumenges, com sempre, visita guiada. Així que ja saps: vine, viu i descobrix La Casa Penya i la Marjal d’Almardà-Almenara!!!