Despleguem una pancarta gegant en l’entrada pocs minuts abans de l’arribada de la comitiva municipal, per a demandar un any més, que Expojove no albergue estands de l’Exèrcit o altres institucions armades, en coherència amb els valors educatius de la pau i la no violencia
Amb una actuació sens dubte “a major altura” que l’organitzada per l’Ajuntament de València, com és habitual des de 2017, un comando d’elit de l’anomenat “Xexexèrcit (Jejejército) del moc-moc” ha protagonitzat la inauguració d’Expojove per a presentar la seua reivindicació d’una fira infantil i juvenil sense la presència d’institucions armades tant militars com policials, i per tant coherent amb els valors de pau, resolució no violenta dels conflictes i diàleg que han de regir l’educació dels i les joves.
Esta vegada una unitat del Xexexèrcit formada per pallassos i pallasses d’Antimilitaristes-MOC València i de Marfull-Acció Ecologista Agró, ha desplegat una pancarta gegant on es podia llegir “Desmilitaritzem Expojove” despenjant-se amb arnesos d’escalada des d’una barana per damunt de l’entrada principal del Fòrum Centre de Fira València, pocs minuts abans de l’arribada de la comitiva municipal que anava a inaugurar l’esdeveniment. Al mateix temps, un altre grup de pallasses ha ocupat l’espai de la font annexa amb pancartes amb lemes com “La guerra no és un joc” o “Les armes no eduquen”.

Donant per conclosa l’operació, l’escamot del Xexexèrcit s’ha replegat cap a l’exterior del recinte firal sense patir cap baixa per detenció policial, encara que alguns activistes han sigut identificats per la policia local. Les activistes saludem com un pas en la direcció correcta l’anunci de la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, que en la present edició d’Expojove hi ha una presència militar reduïda, i a la vegada l’animem a avançar en eixe camí en futures edicions. Antimilitaristes reconeixen i valoren com un pas en la direcció correcta les labors de personal de l’Exèrcit que fan el seu treball en les zones afectades per la catàstrofe ambiental i de negligència política del 29 de desembre, igual que aplaudeixen la labor dels cossos de protecció civil, bombers i emergències que fan el seu treball, així com l’exèrcit de voluntaris i voluntàries que van acudir des del primer dia. En este sentit, el MOC proposa reconvertir l’Exèrcit en un cos civil d’emergències dedicant per exemple els 7.743 milions d’euros pressupostats pel Ministeri de Defensa en 2023 a fabricar i adquirir maquinària de generar catàstrofes i emergències, com per exemple fragates, helicòpters de combat, submarins, tancs, etc.
Esta acció directa no violenta, organitzada per Antimilitaristes-MOC València i Marfull-Agró, continua la campanya per a “Desmilitaritzar Expojove”, secundada per més de 60 entitats pacifistes, sindicals, educatives i socials valencianes, que va començar en 2017. Les entitats organitzadores de les passades accions de “exèrcit pallasso” en les inauguracions de les edicions del 2018, 2019 i 2022, amb “escarnis” als anteriors responsables municipals (especialment a l’en aquell temps regidor de Cultura Pere Fuset per la seua postura incoherent i fal·laç quan afirmava que només convidava a Expojove a la Unitat Militar d’Emergències de l’Exèrcit), van decidir pujar el to de la protesta en la passada edició de 2023 davant el suport explícit de l’actual equip municipal a una major presència militar i l’exhibició d’armament.
Així, dos pallassos es van enfilar al vehicle blindat de combat Centaure i es van llançar damunt pintura rosa tacant la carrosseria del tanc. Per esta acció es troben “investigats” per delictes de “Injúries als Exèrcits” i de “Danys” que segons l’informe de la Brigada d’Informació de la Policia Nacional que ha servit de base per a l’acusació, podrien elevar-se fins als 44.000€ si foren certes les conjectures formulades en el seu moment que la pintura rosa podria haver danyat el motor del tanc. No obstant això des de gener de 2024, el procediment penal es troba paralitzat i no s’ha presentat cap peritatge que avale la quantia dels suposats danys. Els activistes també estan denunciats per la via administrativa per l’Ajuntament de València per pertorbar la celebració d’Expojove, la qual cosa podria implicar-los sengles multes per la “llei mordassa”.

Antimilitaristes–MOC València i Marfull-Agró continuen manifestant la seua postura d’indignació davant la decisió municipal de mantindre valors anti educatius i la cultura de la guerra i la violència amb la seua decisió d’albergar unitats militars dins del recinte firal. Sospitem que la presència de les Forces Armades en Expojove té més a veure amb interessos de relacions públiques, llavat d’imatge i d’assegurar el reclutament a futur. També que la presència de les Forces Armades i altres institucions armades en una fira infantil i juvenil suposa una normalització perillosa i una certa apologia dels mitjans violents de resolució de conflictes que contradiu els valors de pau, resolució no violenta dels conflictes i diàleg que han de regir l’educació dels i les joves, valors consagrats en les lleis educatives.