Compartim amb tots vosaltres els aprenentatges i experiències d’esta àrea de reserva que custodíem en l’Albufera de València
L’àrea de reserva del Tancat de la Pipa es va obrir oficialment al públic el 19 d’octubre de 2009. Acabava de finalitzar una obra de restauració ecològica duta a terme per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. Gràcies a este projecte, 40 hectàrees de camps d’arròs (un tancat sencer) es van transformar en un mosaic d’hàbitats d’aigua dolça en el cor del Parc Natural de l’Albufera. Una vegada finalitzada l’obra, va començar a fluir l’aigua per la Pipa. Llavors, es van posar en marxa els protocols de seguiment, tant de qualitat d’aigua com d’indicadors biològics.
La ubicació del Tancat de la Pipa en la desembocadura del Barranc del Poio no va ser casual. Durant finals de la dècada dels 90 es va projectar la canalització del tram final del barranc, fet que va comportar l’expropiació dels terrenys confrontants a un costat i a un altre del seu eix. Afortunadament, la forta oposició social a esta obra “dura” dins del Parc Natural de l’Albufera de València va paralitzar esta actuació, reconsiderant la seua finalitat i permetent iniciar el que és hui el Tancat de la Pipa.
Quan en 2009 van entrar els primers visitants en esta àrea de reserva, les plantes palustres d’este aiguamoll artificial, que funciona com a un filtre verd, estaven creixent per primera vegada. I la vegetació natural, pam a pam, anava colonitzant les llacunes, els canals i l’ullal del Tancat de la Pipa.
Des d’aleshores, ja han passat onze anys, més d’una dècada de gestió activa, participativa i innovadora, marcada per acords de custòdia del territori entre dues organitzacions conservacionistes, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife, i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), l’entitat propietària del Tancat de la Pipa.
Des del primer moment, el seguiment científic aplicat a la gestió ha sigut un dels pilars d’este projecte. De fet, la col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) és tan estreta que són un actor més en la presa de decisions d’esta àrea de reserva.
Des de l’obertura al públic de la Pipa, ens heu visitat més de 55.000 persones en activitats de tota classe: visites tècniques, tallers, celebració de dies mundials, escolars… Des de 2009, han passat pel filtre verd 20 hectòmetres cúbics d’aigua, que han sigut retornats a la llacuna del Parc Natural de l’Albufera amb millor qualitat.
A més a més, durant estos onze anys hem pogut comprovar com esta àrea de reserva s’ha anat omplint de vida, convertint-se en l’actualitat en un punt calent de biodiversitat en este parc natural. Entre altres fites, la Pipa acull espècies d’aus nidificants molt escasses i lligades a la qualitat de l’aigua, així com la primera població reproductora de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) en l’Albufera.
L’experiència del Tancat de la Pipa s’ha convertit en tot un referent per a desenvolupar actuacions similars, tant en el nostre territori com en l’àmbit internacional. Molts han sigut els aprenentatges viscuts durant estos anys. Ara els hem recopilat i els podeu consultar i descarregar en la publicació 10 anys del Tancat de la Pipa: 2009-2019.
Ens fa molta il·lusió compartir esta experiència amb tots vosaltres. Esperem que vos servisca d’inspiració i que vos animeu a compartir-la i difondre-la. Moltes gràcies per acompanyar-nos en este camí!!!