Al Xúquer no li sobre aigua!!!
Este és un escrit de suport a la campanya d’oposició que ha iniciat i lidera Xúquer Viu contra el transvasament del Xúquer-Vinalopó, i que nosaltres, des d’Acció Ecologista Agró, considerem que s’ha de reivindicar i defendre, perquè la vida del riu Xúquer i dels ecosistemes associats a ell importen. Com l’Albufera, considerada per tots la joia de València, el parc natural més antic i proper a la capital valenciana, i que es pot veure seriosament compromés per este transvasament.
I és que al Xúquer no li sobra aigua per poder enviar al Vinalopó, com van afirmant els nostres Companys de Xúquer Viu. L’acord del govern d’enviar aigua des del riu Xúquer al Vinalopó ha generat una forta oposició des del principi, argumentada sempre per l’amenaça de la sostenibilitat dels rius i dels seus recursos hídrics.
I és que el Xúquer ja està sobreexplotat, i no ho diguem nosaltres, ho diuen les xifres que es traslladen des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). La conca del Xúquer es caracteritza per un fort desequilibri hídric, amb recursos renovables de 1.240 hm3 i extraccions de 1.570 hm3, de les quals quasi la meitat són d’aigua subterrània. Este desequilibri es reflecteix en un baix cabal ecològic mínim a la desembocadura, que és inferior a 1 m3/s.
La major part dels recursos hídrics, un 85%, es destinen a cobrir les 190.000 hectàrees de cultius de regadiu en la conca, especialment a la zona de la Manxa Oriental, els regadius tradicionals de la Séquia Reial del Xúquer, Escalona, Carcaixent i Ribera Baixa, i la zona més moderna del canal Xúquer-Túria.
En la zona del Xúquer, l’expansió de les extraccions d’aigua junt amb els llargs períodes de sequera, ha provocat un fort impacte negatiu al medi ambient i a l’economia. La sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental a l’Alt Xúquer ha reduït dràsticament el seu nivell, el que ha provocat la reducció del cabal del riu Xúquer, afectant els regadius tradicionals en el Baix Xúquer i a l’ecosistema de l’Albufera.
El problema de l’escassesa d’aigua del Xúquer s’agreuja amb la construcció del transvasament Xúquer-Vinalopó, pensat per a contrarestar la sobreexplotació al Vinalopó, on pateixen una disminució progressiva i significativa del nivell freàtic. No obstant això, el transvasament no contribuirà a la recuperació de les aigües subterrànies en esta zona, ja que el Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat la declaració de sobreexplotació de 6 aqüífers del Vinalopó, com va acordar la CHX el 22 de setembre de 2020.
Malgrat este entrebanc judicial, l’acord de govern continua endavant, amb la promesa d’enviar 278 hm3 prefixats com a volums mínims en 10 anys. Este acord trenca amb el condicionant “d’aigües sobrants”, ja que cada any s’hauria de calcular el volum d’aigües sobrants i enviar la quantitat corresponent. Recordem que sempre s’ha de complir amb els cabals mínims ecològics per poder fer això, encara que estos cabals ecològics siguen insuficients i massa reduïts tractant-se d’un riu tan cabalós (o almenys ho era en la seua antiguitat).
El canvi climàtic també agreujarà esta situació, amb reduccions projectades del 12% en la disponibilitat de l’aigua per a 2040 i del 25% per a 2100, acompanyat d’un augment dràstic en la freqüència dels períodes de sequera, que posaran en perill la supervivència de la part baixa del riu més cabalós de València.
Potser hem de començar a acostumar-nos a veure un riu sec al seu pas per Cullera, com ho fem amb el Túria quan travessa la capital valenciana, i començar a considerar que l’Albufera es convertirà en un lamentable xicotet llac d’aigües verdes de forma permanent i sense possibilitat de recuperació ni millora, tot irremeiablement lligat a la pèrdua de cabals del Xúquer.
Per això volem donar suport a la concentració al pont de ferro que tindrà lloc en Alzira el pròxim dissabte 21 d’octubre a 12:00 h amb el lema “Al Xúquer no li sobre aigua”.