Denuncien in situ els impactes derivats de la fotovoltaica projectada en esta zona
El 22 de gener, Acció Ecologista-Agró va organitzar una marxa a peu per salvar Montíber, partida amenaçada per la planta fotovoltaica d’Iberdrola que alimentarà la gigafactoria de Volkswagen. Un acte multitudinari, reivindicatiu i molt agradable, amb el que volíem mostrar el rebuig de la societat civil a este macroprojecte emmarcat en el model d’implantació de renovables que de manera injusta i despiadada s’està desplegant pels pocs espais naturals que ens queden.
Eixe diumenge, vora dos-centres persones es reuniren en el Trinquet de Sagunt a les 11.00 hores, des d’on partiren fins a la muntanya que es localitza en Montíber. Durant el recorregut, pogueren descobrir de la mà d’un agricultor de la comarca, els valors ecològics agroecològics i històrics de la zona. Així com gaudir d’un paisatge excepcional, ple de biodiversitat.
Informació imprescindible per conéixer la magnitud dels impactes derivats de “l’hort solar” d’Iberdrola que es pretén ubicar en esta partida i sobre la que se sustenta la ferma oposició d’Acció Ecologista-Agró i la resta d’associacions integrades en la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre. Des de la qual i d’acord amb la pancarta que desplegarem, que incorpora el lema de ‘Renovables sí, però no així´, volem deixar clar que som defensors acèrrims de la transició energètica, consistent a reduir el consum d’energia, la progressiva eliminació dels combustibles fòssils i la utilització de les renovables.
Però no de qualsevol manera ni a qualsevol preu, tal com vam explicar el 27 de desembre al ple municipal de Sagunt i en l’acte de presentació de la plataforma que celebrarem el passat 18 de gener en el Consell Agrari de Sagunt. Ja que existeixen alternatives que no impliquen la destrucció d’un sòl de regadiu d’alt valor com són l’aprofitament de sòls degradats o ja segellats en àrees urbanes i industrials, façanes, teulades, infraestructures com aparcaments, etc.
No obstant, lluny tan sols de contemplar-les i salvaguardar el medi ambient, els nostres governants, d’esquenes a la ciutadania, aposten i amb orgull pel desplegament megalòman de l’energia solar en benefici només de grans inversors, sense cap obligació, ni necessitat, ni compensació ciutadana. I el projecte de plaques per a la gigafactoria de bateries elèctriques de Sagunt, és un exemple de molts.
No podem ni volem romandre impassibles a la tremenda i irreversible afecció que generaria sobre l’ordenació urbanística, el paisatge, la producció agrícola, la sobirania alimentària, el comerç de proximitat, el medi ambient i el patrimoni cultural i històric.
En esta línia, mostrar una oposició frontal i conjunta a la instal·lació de les plantes fotovoltaiques en Montíber és el motiu pel qual ens vam aglutinar en la plataforma i l’objectiu de la marxa del passat diumenge, així com de cadascuna de les accions que en el futur organitzarem i en les que intentarem fer recapacitar a la Generalitat sobre la improcedència d’esta ubicació.
Ací pots accedir al manifest de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre. Compartim també un vídeo de la darrera marxa a peu. Continuem treballant de valent el defensar una transició energètica justa, racional i veritablement sostenible per a totes i tots, amb l’únic objectiu d’avançar en la correcta direcció per combatre l’emergència climàtica, sense interessos privats ni especulacions.
La plataforma està formada per Acció Ecologista-Agró, Centre Excursionista Camp de Morvedre, ARVASE (Arbrat de la Vall de Segó), Asociación de Vecinos La Victoria, Asociación de Vecinos Pla del Bou, Asociación de Vecinos El Raval, Associació de Dones de Baladre, Centre d’Estudis Camp de Morvedre, AMIMO, Coordinadora per l’ensenyament en valencià del Camp de Morvedre, Morvedre Agroecològic, Esquerra Unida del País Valencià, Partit Comunista del País Valencià, Compromís per Sagunt, Esquerra Republicana País Valencià, Podem Morvedre, Coordinadora Feminista Camp de Morvedre i Iaioflautas Morvedre.