Necessitem el Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana i el necessitem ja per a salvar Les Moles!!!
La Coordinadora per la Protecció de Les Moles (entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró), Intersindical Valenciana i Unió Gremial volem manifestar la nostra perplexitat per l’ajornament en l’aprovació del PATSECOVA, el Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana. La tramitació d’esta norma ha sigut llarga, ha passat per tots els filtres i té el suport dels agents socials. I, sobretot, és necessari aprovar-la ja per a poder regular el conjunt del teixit comercial de la Comunitat Valenciana que, especialment a l’àrea metropolitana del Cap i Casal, es troba saturat de centres comercials.
Per això, demanem a Arcadi España, conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, que defense esta norma com a projecte col·lectiu del Consell, per a així ordenar un sector que s’ha vist sotmés a maniobres especulatives que han portat a una saturació de superfícies comercials, que han fet perillar l’estructura del comerç local de proximitat, vinculat a l’urbanisme compacte dels nostres pobles i ciutats.
Juan Motilla, president d’Unió Gremial, ha destacat que “el COVID-19 ha sigut i continuarà sent una contingència amb la qual cal comptar, però una norma de tanta transcendència no pot esperar més. Precisament esta pandèmia ens ha ajudat a valorar més el comerç de proximitat. La limitació de moviments ha fet que la població comprara en els comerços de prop de casa. Per sort, als nostres pobles i ciutats encara hi ha comerços, i a pocs minuts caminant podem trobar al nostre abast tot el que necessitem sense haver-nos de desplaçar en cotxe”.
Com explica Motilla, “el PATSECOVA aposta per mantindre i ordenar este teixit comercial, que és bàsic per a tindre barris vius, econòmicament potents (no oblidem que els locals comercials solen pertànyer a persones dels barris i tindre’ls llogats també aporta riquesa i impostos municipals) i que no depenguen dels desplaçaments en cotxe per a comprar”.
Finalment, el president d’Unió Gremial recorda que “el comerç local és el motor de la microeconomia, que és el major entramat comercial de l’economia valenciana. I el PATSECOVA garantix la varietat cultural, social i econòmica pròpia de la nostra cultura mediterrània i la tan necessària i demandada successió i continuïtat dels xicotets comerços”.
Per la seua part, Manuela Latorre, portaveu d’Intersindical Valenciana, ha afirmat que “per això el PATSECOVA és una norma que les tres entitats volem que siga aprovada pel Consell, ja que un comerç local consolidat contribuïx a la reducció d’emissions de CO2, al reduir-se els desplaçaments a centres comercials, i, a més a més, crea llocs de treball de més qualitat que els treballs precaritzats dels centres comercials”.
D’altra banda, la classificació d’àrees saturades comercialment és una altra fortalesa d’este pla, ja que fa una valoració de la superfície comercial instal·lada i limita els metres de nous centres comercials a 120.000 metres quadrats (i també té en compte els metres globals instal·lats) per a no saturar més el comerç ni destruir més espais naturals.
Jose Ordóñez, portaveu de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles de Paterna (Horta Oest, València), ha remarcat que “amb esta norma no es podran fer barbaritats com Intu Mediterrani, que hauria destrossat el paratge natural de Les Moles de Paterna, una àrea de gran valor ambiental, amb una superfície comercial que hauria arribat als 700.000 metres quadrats (i un milió i mig de metres quadrats comptant infraestructures i vials), quasi set vegades més que el centre comercial més gran de la Comunitat Valenciana, Nuevo Centro, que té 112.000 metres quadrats”.
Com explica Ordóñez, “el PATSECOVA és un pla que planteja incloure els impactes de nous projectes comercials, com les emissions de CO2, la saturació d’accessos viaris o les disponibilitats d’aigua, qüestions que fins ara ni es consideraven. Este és un altre motiu que fa que valorem molt positivament esta norma i que plantegem que s’aprove sense dilació, perquè tant el comerç com tota la població necessitem una normativa que regule, amb una perspectiva global i incloent paràmetres ambientals, el conjunt del comerç amb totes les seues implicacions”.
Este pla s’hauria d’haver aprovat fa anys, perquè la progressiva urbanització i ocupació del territori demanava que l’administració valenciana actuara impedint la saturació de superfícies comercials i ordenant la resta del comerç. Diversos estudis coincidixen a afirmar que l’àrea metropolitana de València està saturada comercialment. De fet, hi ha centres comercials com Gran Turia o el centre comercial de Sedaví que viuen hores baixes des de fa temps i que possiblement mai s’haurien d’haver construït.
Amb l’estructura comercial actual i amb un poder adquisitiu estabilitzat des de fa temps, més superfície comercial implica repartir la clientela. És el que hauria passat amb Intu Mediterrani o amb qualsevol altre centre comercial que es poguera crear ara en l’àrea metropolitana, que hauria restat clients tant del comerç local com d’altres centres comercials. I hauria destruït més treball del que hauria pogut crear. Per tots estos motius, les tres entitats instem el Consell a aprovar sense dilació el PATSECOVA.