Implementar les ZBE i promoure l’ús de la bici, claus per a protegir la salut pública i avançar cap a un futur més net i saludable
ConBici, la coordinadora en defensa de la bicicleta a Espanya, de la qual forma part València en Bici-AE Agró, ha llançat l’informe “ConBici Eina Climàtica: Cycling with Clean Air 2024”. Este projecte, impulsat per l’Àrea de Salut i Medi Ambient i finançat pel Ministeri de Transició Energètica i Repte Demogràfic, té com a objectiu millorar la qualitat de l’aire en àrees urbanes mitjançant la promoció de la mobilitat activa i sostenible amb bicicleta. L’informe també examina el retard o la paralització en la implementació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) que han de dissenyar-se per a millorar la qualitat de l’aire urbà i protegir la salut poblacional.
Des de 2020, el projecte Cycling With Clean Air (CWCA) s’ha centrat en analitzar els nivells de contaminació de l’aire. Com? la participació voluntària de grups locals que utilitzen dispositius per a mesurar el material particulat PM2,5 mentre es desplacen amb bicicleta. En 2024, durant els primers sis mesos de l’any, este projecte de ciència ciutadana destaca la situació actual de la contaminació de l’aire degut al trànsit motoritzat en huit ciutats, incloent-hi València.

Característiques de l’Estudi a València
Els mesuraments realitzats, per València en Bici-Acció Ecologista Agró, entre l’1 de gener de 2022 i l’1 de maig de 2024 al Cap i Casal, revelen que el 40.1% dels mesuraments de PM2,5 es troben en el rang verd (0-5 μg/m³), el 26.2% en el rang groc 1 (5-10 μg/m³), el 14.8% en el rang groc 2 (10-15 μg/m³) i el 18.9% restant van superar els 15 μg/m³ (taronja i roig). Això indica que aproximadament el 60% superen els límits de protecció de la salut de l’OMS, fixats en 5 μg/m³. I que el 44% superen el límit fixat en 10μg/m³ amb la nova directiva de qualitat de l’aire europea per a la mitjana anual de PM2,5. Les àrees amb major contaminació inclouen l’Avinguda Peris i Valero en el sud i l’encreuament d’Avinguda Alfauir amb Avinguda de Germans Machado en el nord. Així com diverses zones a Ciutat Vella i el Carrer Colón, que presenten nivells en el rang groc i taronja.
Evolució de la Contaminació per NO2 i PM2.5
L’evolució de la contaminació a València, mesurada per la xarxa valenciana de vigilància i control de la contaminació atmosfèrica, mostra una lleugera millora en els nivells de PM2.5, amb una mitjana anual que va passar de 12 μg/m³ en el període 2022/23 a 11 μg/m³ en 2023/24. Si bé encara supera el límit recomanat per l’OMS de 5 μg/m³ i el nou límit de la Directiva Europea de 10 μg/m³. D’altra banda, els nivells de NO2, atribuïts en grau més alt al trànsit de vehicles a la ciutat, es van incrementar lleument, amb mitjanes anuals de 25 μg/m³ en 2022/23 i 26 μg/m³ en 2023/24. També per damunt del límit recomanat per l’OMS de 10 μg/m³ i el nou estàndard europeu de 20 μg/m³.

Recomanacions per a València
- Reducció del trànsit motoritzat:
-Reduir els desplaçaments en vehicle privat, especialment en hores punta.
-Millorar el sistema de transport públic i impulsar la mobilitat ciclista.
-Preparar la ciutat per a complir amb els límits de la nova Directiva de qualitat de l’aire. - Creació de Zones d’Especial Sensibilitat:
-Protegir els sectors vulnerables, com a centres escolars i sanitaris.
-Limitar l’accés de vehicles privats en estes àrees. - Mesurament i Comunicació de la Qualitat de l’Aire:
-Realitzar mesuraments complementaris a les estacions oficials.
-Publicar periòdicament indicadors de qualitat de l’aire i mobilitat sostenible. - Implementació de Camins Escolars Segurs:
-Limitar l’accés de vehicles privats prop de centres educatius.
-Reduir places d’aparcament per a vehicles privats i augmentar les places per a bicicletes en recintes escolars.
-Implicar la comunitat educativa en projectes d’aprenentatge sobre contaminació de l’aire i salut.

ConBici insta les autoritats de València a prendre acció immediata per a millorar la qualitat de l’aire i promoure una mobilitat sostenible. La implementació efectiva de les ZBE i la promoció de l’ús de la bicicleta són essencials per a protegir la salut pública i avançar cap a un futur més net i saludable.