Representants de la Comissió Ciutat-Port viatjaren fins a Madrid per seguir la sessió plenària de ben prop
El passat dimarts, 24 de maig, al matí membres de la Comissió Ciutat-Port i de Joventut pel Clima es desplaçaren fins a la capital de l’Estat per tal de seguir en directe el debat parlamentari sobre la Proposició No de Llei (PNL) que es va registrar a octubre de 2021, on es demana la paralització del projecte d’ampliació del Port, el desmuntatge del dic nord existent i la recuperació de la ZAL per a espai verd de la ciutat de València. En esta PNL, defensada pels 6 partits que varen signar-la i que en les seues intervencions han manifestat la necessitat de desistir del projecte, també demanen un nou model de governança més democràtica i transparent dels ports espanyols atesos els grans impactes que causen sobre els territoris on s’instal·len.
Durant la roda de premsa que oferiren els membres de la Comissió a la porta del Congrés, David Adrià, de Joventut pel Clima, va voler deixar constància de les diferències existents entre la declaració d’impacte ambiental, de 2007, l’avantprojecte, de 2018, i el projecte definitiu, de 2022. Així “el propi projecte final reconeix la falta d’estudis respecte a la conservació de la fauna i la flora del Port i els seus entorns, deixant aquesta qüestió per analitzar-la alhora que es realitzen les obres, en una inseguretat jurídica i ambiental molt dubtosa”. A més a més, “els dragats que estableix el projecte són entre 8 i 10 metres més fondos que els contemplats amb la DIA, havent-se ja augmentat en 3 metres a l’avantprojecte”. Per últim, Adrià ha recalcat que “l’ampliació o no del Port no és un joc d’informes”, sinó “una lluita entre l’ecologisme organitzat, aquelles que pretenen defensar el planeta per damunt dels beneficis d’una multinacional, i els poders polítics que no responen a l’interès real de la ciutadania”.
Loreto Primo, membre també de la plataforma ciutadana, va ser crítica amb la posició dels governs central i autonòmic respecte a lluita per l’emergència climàtica. “Els governs són incongruents al fer grans declaracions de compromís amb la lluita per a combatre el canvi climàtic i, simultàneament, fer costat a empreses que sols defensen projectes agressius que comprometen seriosament la qualitat de vida i la integritat del territori”, ha assenyalat Primo.
Així mateix, afirmà que l’ampliació del Port “representa economia purament extractivista que no aporta cap valor afegit a l’economia local valenciana, llevat del procés de construcció de les infraestructures, que alhora produirà precarietat i temporalitat i no llocs de treball orientats a les transicions ecològiques que cal realitzar”. Donant per últim importància a l’Assemblea Ciutadana pel Clima, òrgan consultiu creat arrel de la Llei de Canvi Climàtic de 2021, assenyalà que “cal reflexionar i actuar en coherència amb les conclusións que d’aquesta assemblea s’han extret; i recomanen sense paliatius el decreixement econòmic com una necessitat urgent per la supervivència de la civilització humana”.
Sobre el debat parlamentari
El debat parlamentari entorn la PNL es desenvolupà durant la vesprada, en una hora sencera d’intervencions on els partits polítics exposàren els seus punts de vista entorn la moció. Des de la Comissió Ciutat-Port lamentem la gran ocasió perduda per part del Partit Socialista per tal de reconduir la seua postura al terreny del trellat.
En una intervenció caracterizada per la falta de rigor per la omissió deliberada de dades, s’ha demostrat una volta més la primacia dels interessos privats d’una multinacional front els de la ciutadania valenciana. Així mateix, lamentem de nou que la resta dels grups parlamentaris contraris a la PNL féren girar el debat entorn qüestions alienes al port, no sent de profit per a la finalitat de la iniciativa parlamentaria.
La diputada Rosa Medel, del grup parlamentari de Unidas Podemos, inicià la sessió exposant les raons per les quals cal desistir del projecte d’ampliació nord, així com la necessitat de revertir la ZAL en zona verda i posibilitar una gestió eficient, descentralitzada i transparent dels ports.
Estes qüestions van ser refrendats per la resta de grups parlamentaris signants de la proposta. Els arguments de la Comissió entorn la degradació ambiental i les diferències que presenten els diversos projectes d’ampliació les van ficar damunt la taula diputats i diputades. Així, la contradicció del projecte amb la legislació promoguda del Govern fou una constant en totes les intervencions favorables a la PNL.
Per altra banda, la fal·làcia de la creació de llocs de treball quedà desmuntada per Joan Baldoví, del grup parlamentari mixt; destacant que este treball que es generaria seria precari i temporal, tal com ho afirma la Coordinadora Estatal d’Estibadors. Albert Botran, del grup parlamentari mixt, assenyalà que, al igual que altres megaprojectes com el de l’aeroport de Barcelona, l’ampliació nord del port de València respon a interessos merament especulatius i és part del model que ens ha portat fins a la situació d’insostenibilitat en la que ens trobem.
Finalment, des de la Comissió, integrada per Acció Ecologista-Agró i moltes altres associacions, volem destacar la intervenció de la diputada Marta Rosique, del grup parlamentari republicà, qui va posar en valor la importància del moviments ciutadans per la defensa del territori, i va recordar, en particular, els èxits i els conseqüents beneficis per la ciutadania, com la recuperació del llit del Túria o la preservació de la devesa del Saler.
*La Comissió Ciutat-Port aglutina a més de 150 col·lectius socials valencians que defensen la preservació de la qualitat de l’entorn i la vida a la ciutat de València i el seu entorn natural enfront dels impactes inassumibles de la polèmica macro-ampliació del port de València.