La resolució prohibeix la pràctica esportiva entre gener i juny per la nidificació d’esta rapaç amenaçada
La Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura ha emés una resolució que prohibeix l’escalada en el paratge de Penya Roja, en el terme municipal de Xàtiva, durant el període comprés entre l’1 de gener i el 30 de juny. La decisió atén les reiterades peticions formulades tant per l’Associació Bosc Primigeni de Xàtiva com per l’ONG Acció Ecologista-Agró, que van alertar de l’impacte que pot tenir la citada pràctica esportiva en la reproducció del falcó pelegrí, una espècie inclosa en el Catàleg Valencià d’Espècies Amenaçades, com d’Interés Especial, la presència del qual està estesa en el citat enclavament.
En gener de 2022, el president de Bosc Primigeni, Germán Molina, va instar a la Generalitat que s’imposassen restriccions temporals a l’escalada en la Penya Roja, una demanda que va reiterar un any més tard davant el retard en la tramitació de l’expedient. El febrer de 2022, els agents mediambientals van constatar la nidificació del falcó pelegrí en l’esmentat paratge, així com l’existència d’ancoratges al costat d’un niu ocupat i a altres nius existents en la zona.

La conselleria va donar audiència a l’Ajuntament de Xàtiva i a la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) perquè manifestaren la seua postura referent a la problemàtica. Esta última entitat va presentar una al·legació, encara que no es va oposar a la limitació de l’escalada en el paratge.
A més de prohibir la pràctica esportiva en la primera meitat de l’any, en un període que abasta des de la temporada de zel fins que els pollets ja volen, la resolució de la direcció general de Medi natural -emesa la setmana passada- obliga a senyalitzar la zona mitjançant plaques informatives per a dissuadir als possibles escaladors, a temps que remet la nova regulació tant a la FEMECV com a altres col·lectius relacionats amb la pràctica de l’escalada en les localitats afectades.

En el seu escrit, el president de Bosc Primigeni va advertir que la presència de persones en la rodalia dels nius dels falcons pelegrins “altera als adults, que l’abandonen per a no delatar-lo amb la seua presència, deixant desemparat a l’ou o al pollastre, que no és capaç de suportar les inclemències meteorològiques i pot arribar a morir”. “En altres casos, en quedar-se només els pollets poden ser depredats per una altra espècie animal”, va detallar Molina.
Esta notícia va ser publicada el passat 15 de juny al Levante-EMV.