La Generalitat Valenciana declara la caducitat de la DAEATE del promotor EOMAR, per a la instal·lació de 9 parcs eòlics
La Generalitat Valenciana ha declarat la caducitat del Document d’Abast de l’Estudi Ambiental i Territorial Estratègic (DAEATE) presentat per l’empresa Eòliques Mare Nostrum SL (EOMAR) per a aconseguir l’autorització de 9 parcs eòlics, la qual cosa posa fi a l’actual procés d’aprovació dels parcs eòlics en la Zona 9 del Pla Eòlic Valencià (PECV).
Esta decisió confirma els dubtes legals i mediambientals que durant més de 20 anys han envoltat aquest projecte. Segons la demanda presentada per l’Associació per al Desenvolupament Eòlic Sostenible (ADES, Proc. Ord. 1/000232/2022-T), coneguda pel seu defensa del medi ambient des de 2005 a causa de les nombroses irregularitats del PECV, les transgressions de la normativa ambiental han sigut nombroses i greus.

Incompliments destacats
A grans trets, són 4 els incompliments detectats. En primer lloc, es pretén ocupar el LIC Sierra del Negrete ES5233009, un espai natural protegit pel seu valor ecològic que imposa restriccions severes, sense incloure l’estudi preceptiu d’afeccions a la Xarxa Natura 2000. Falten estudis fonamentals, com els de prospecció arqueològica, estudis preoperacionals d’avifauna i quiròpters d’almenys un any, estudis d’impacte sonor i ombres. També cal destacar la col·locació d’aerogeneradors en zones prohibides per la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) existent, així com en zones declarades no aptes pel Pla Eòlic Valencià. I la fragmentació artificial de projectes amb aerogeneradors que se situen a menys de 2.000 metres de distància els uns dels altres, per a minimitzar els impactes ambientals acumulatius i eludir la limitació de competències autonòmiques per a centrals elèctriques de més de 50 MW. El conegut, salchichonamiento.
A més, s’ha confirmat que EOMAR ha perdut els permisos d’accés i connexió a la xarxa de transport per incompliment de fita administrativa del RDL 23/2020. Tal com es desprén d’un document emés per Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE) al març 2023. Esta pèrdua agreuja encara més la inviabilitat del projecte, atés que, sense accés a la xarxa elèctrica, l’execució dels parcs eòlics resulta tècnicament impossible.

Oposició històrica al PECV
El rebuig a este projecte no és nou. En 2007 el Sindic de Greuges ja va recomanar trobar una altra ubicació més adequada als parcs de la zona 9 que envaïen terrenys de la Xarxa Natura 2000. En 2013, la GVA ja va declarar la caducitat dels parcs eòlics en la Zona 9 a causa de l’incompliment de terminis. Des de 2022, organitzacions i municipis locals, inclosos els ajuntaments de Requena, Utiel, Camporrobles, Fuenterrobles i Xiva, juntament amb associacions mediambientals com Acció Ecologista-Agró, ADES, Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, Associació Cultural la Serratilla, Societat Valenciana d’Ornitologia, Utiel Requena sostenible, Renovables Ètiques d’Utiel, Malacara de Setaigües i Plataforma per a l’estudi i conservació de la Serra de Xiva, han alçat novament la seua veu contra esta iniciativa, realitzant al·legacions en el procediment administratiu, destacant les enormes irregularitats i subratllant que l’impacte ambiental i social supera amb molt els beneficis d’estes energies renovables.
Reprendre este projecte és difícil de justificar, donat l’historial d’incompliments i el fort rebuig de la comunitat local. És inconcebible que es continue promovent sent inviable des del punt de vista tècnic, legal i mediambiental.