Article d’opinió de Jesús Pancorbo Vicente
El passat dimarts 11 de gener, hi hagué sessió del Consell d’Urbanisme i Mediambient (CUMA) a l’Ajuntament de Godella, amb un monogràfic sobre el PAI dels sectors 31-32, més coneguts com el paratge de La Torreta del Pirata.
Per a este CUMA, el regidor d’urbanisme, el senyor Carles Durán, va enviar la informació pertinent amb tan sols 13 dies d’antelació, per la qual cosa la transparència del projecte és més virtual que real. Ja que és materialment impossible poder estudiar en profunditat tots els informes que comporta este PAI en tan poc temps.
Abans de parlar sobre la Torreta, el regidor va demanar a una membre del CUMA retractar-se d’una acusació que ella mai havia realitzat, en un intent d’acoquinar a esta ciutadana des de la seua posició de poder. A partir d’ací, es van succeir les explicacions tècniques del projecte a càrrec de sengles tècnics pagats per l’agent urbanitzador (Bertolín), i un altre més, pagat per l’ajuntament (triat a dit), per a donar el vistiplau a la solució per a les aigües pluvials que proposa Bertolín.
En 2008 ja es va presentar un projecte que també es va dir que anava a solucionar tots els problemes d’escolaments i que anava a ser una meravella (tal com van apuntar en el seu torn de paraula alguns membres del CUMA). Però segons els nous tècnics, aquell projecte no solucionava realment la problemàtica que de ben segur es produiran en la zona en cas d’impermeabilitzar quasi 150.000 m². No obstant això, este que ens han presentat sí.
Hem de fer un incís, per subratllar que este projecte s’emportarà per davant un tros de bosc mediterrani que alberga centenars d’espècies de flora i fauna, moltes d’elles incloses en diversos catàlegs de fauna i flora amenaçats, tant a nivell nacional com de la Comunitat Valenciana, així com un jaciment important de fòssils.
No obstant això, el tècnic que va explicar la part mediambiental, expressà l’enutjós que li havia sigut haver de fotografiar i fer una fitxa de tots i cadascun dels arbres d’este bosc (i això que li pagaven per fer-ho). Tanmateix va admetre que no hi havia cap estudi de fauna, però que a ell li semblava que “allí hi havia pocs animals”. De la flora que no foren arbres ni tan sols va parlar. Tot això després que Alfredo Marín publicara fa unes setmanes el seu llibre de flora, fauna i fòssils de “La Torreta”.
Tornant a la sessió del dimarts, després de 2 hores d’explicacions, per fi els membres de CUMA i l’edil del grup EU-Podem van poder intervindre (un servidor el va intentar, però el regidor d’urbanisme, en una altra mostra més de transparència i participació, no em va deixar, argumentant que jo no era membre del CUMA ni de l’Ajuntament).
En la reunió es va proposar que un organisme públic de prestigi consensuat pel CUMA avaluara el projecte, iniciativa a la qual el regidor es va oposar. Se li va explicar per enèsima vegada que ells es van presentar a les eleccions amb la promesa de defensar este espai natural i que, a més a més, figura en l’acord de govern. D’igual manera se li va recordar que l’equip de govern havia intentat caducar el PAI en 2020 i que no ho havia aconseguit per un error administratiu. Doncs, per què ara havien canviat d’opinió? I ací ve la gran revelació: El regidor d’urbanisme, el senyor Carles Durán, va afirmar que tant per a ell, com per al seu grup, el seu objectiu sempre havia sigut urbanitzar-lo per a poder fer habitatge social i no endeutar al poble. Així que, si vosté va votar a Compromís en les passades eleccions de Godella pensant que anaven a protegir els espais naturals del poble, sàpia vosté que li han enganyat.
Ara mateix, i malgrat que en l’exposició de Natura Godella, inclosa dins de “València ciutat del disseny”, inaugurada el dia 12 de gener i que estarà oberta fins al 20 de març, situada al carrer major just enfront de l’ajuntament, es poden veure les meravelles d’este paratge, com indiquen des de Salvem La Torreta del Pirata, el grup Compromís en un tríptic enviat a les bústies dels veïns, cridava a aquest bosc, “secà degradat”. Aneu a veure l’exposició o bussegeu en la web www.naturagodella.com, i jutgen vostés mateixos.
Espere que almenys el grup de govern tinga a bé fer un informe econòmic seriós per a saber quant ens costarà mantindre totes estes infraestructures noves de clavegueram (flamant bassa de laminació inclosa), electricitat, vials, carreteres, recollida de fems, jardins… així com l’increment assistencial en matèria sanitària, educativa, seguretat, gestió de residus…
Anem a destruir un bosc perquè, segons el regidor, ens endeutaríem si no el fem, i en fer-lo ens anem a endeutar per a mantindre una nova zona residencial que no netejarà l’aire (més aviat incrementarà el fum), no netejarà l’aigua que va als aqüífers i que de ben segur ens farà menys resilients enfront del canvi climàtic i els seus efectes. Tot això, havent-hi més de 600 habitatges buits que bé es podrien traure al mercat immobiliari per a afavorir l’accés dels joves a l’habitatge, en un poble que ha perdut més de 100 habitants en l’últim any.
Sort que els veïns ho tenim clar, i el dia 20 de gener farem lliurament de milers de signatures perquè ens escolten i el sentit comú acabe imperant en el planejament urbanístic del poble. Pot sonar sensacionalista, però crec que literalment: “Ens va la vida en això”.
Jesús Pancorbo Vicente, membre de l’Associació Salvem La Torreta del Pirata.