La llei aprovada en el senat reconeix este aiguamoll com a subjecte de drets
El passat 21 de setembre, amb 230 vots a favor, 30 abstencions i només tres vots en contra, el Senat va aprovar la llei que reconeix la personalitat jurídica i dota de drets a la llacuna del Mar Menor i la seua conca. Esta és tota una fita històrica no sols per als moviments ciutadans i ecologistes, gràcies als quals ha estat possible, sino també per a este i altres espais naturals, que ara troben la porta oberta a una nova figura de protecció legal.
La pressió antròpica exercida sobre la Mar Menor (Regió de Múrcia), a través de l’agricultura intensiva, la urbanització i el turisme massiu, entre altres activitats, ha dut al desequilibri ecològic de la llacuna salada més gran d’Europa. De fet, els últims episodis de col·lapse que ha patit, en 2019 i 2021, evidencien, fins i tot, sense cap mena de dubte per als escèptics, la gravetat de la situació que enfronta.

Tot i això, més enllà de les paraules, atenint-nos als fets consumats, no ha minvat el menyspreu de les institucions cap a la gestió d’esta zona humida i tampoc ha canviat res quant a la ineficàcia de les lleis vigents per a protegir-la. Davant este abandonament incessant de la Mar Menor exercit per la classe política, la societat civil ha sigut qui s’ha preocupat i s’ha encarregat de vetllar per la salut i el futur de l’ecosistema.
I ho ha fet abanderant una iniciativa legislativa popular (ILP), completament innovadora en l’àmbit de la Unió Europea, que té per objectiu dotar de personalitat jurídica la Mar Menor. És a dir, reconéixer-la, no sols com objecte de protecció, sinó com a subjecte de drets, entre els quals es troba el dret a existir de per se i el dret a recuperar el seu equilibri natural.
Des que es va llançar la proposta, cada vegada ha estat més gent la que s’ha sumat a la lluita. Tant que, gràcies a les 639.826 firmes de suport per part de la ciutadania (138.000 més de les necessàries) la ILP va arribar al Congrés dels Diputats. Després d’esta xicoteta victòria, tots els esforços han desembocat afortunadament en l’aprovació de la iniciativa en el Senat, el passat 21 de setembre, per majoria aclaparadora.

Així és com la Mar Menor s’ha convertit en el primer espai natural d’Europa amb personalitat jurídica. Tota una fita històrica que des d’Acció Ecologista-Agró celebrem i de la qual estem segures serà antecedent, a escala internacional, per a la protecció d’altres ecosistemes. Ara comença una nova era, carregada d’esperança per a la recuperació d’este aiguamoll, que comptarà amb un comité de representants, una comissió de seguiment i un comité científic, per a tutelar els drets de l’ecosistema, els quals podran defensar davant els tribunals com si es tractés d’una persona o una empresa.