Ara és el moment de reivindicar la importància de la terra sense construir
El pla urbanístic ‘Font Baixa’ a Alfafar, que preveu urbanitzar prop de 140.000 m² d’horta, es troba paralitzat després de la Dana. Segons l’ajuntament, la localitat segueix en fase d’emergència des del passat 29 d’octubre, després de la Dana, i de moment no es preveu avançar amb el PAI ‘Font Baixa’.
El Document Inicial Estratègic i esborrany del Pla de Reforma Interior del projecte van ser aprovats en una sessió extraordinària de l’Ajuntament d’Alfafar el 8 d’abril de 2019. Des de llavors, Acció Ecologista-Agró ha criticat el pla urbanístic Font Baixa a Alfafar que preveu construir 36 torres d’entre huit i deu altures, sumant 1.200 habitatges, atés que la zona d’horta “ha sigut essencial per a mitigar les inundacions del passat 29 d’octubre”.

“Si s’arriba a reprendre el projecte es contractaran experts en inundacions perquè ens assessoren”, han explicat fonts de l’ajuntament a València Plaza, “però de moment no es té el vistiplau de la Conselleria”
‘Font Baixa’ és l’últim tros d’horta que queda a Alfafar. Segons el portaveu del col·lectiu Horta Sud d’Acció Ecologista Agró, esta àrea d’horta va tindre un paper clau en les inundacions després de la Dana perquè va servir per a drenar molta aigua i evitar que es destruïra gran part del municipi. Urbanitzar esta àrea, adverteix el portaveu del col·lectiu, “augmentaria el risc d’inundacions futures”.
A més, AE–Agró acusa l’Ajuntament d’Alfafar d’obstaculitzar la informació i participació mediambiental dels veïns, promovent un pla que consideren “desfasat i caduc“. El col·lectiu advoca per la conservació i revitalització de l’horta argumentant que, encara que el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de 1992 preveia la urbanització d’aquests terrenys, encara és possible reclassificar-los com a sòl no urbanitzable.

“És un projecte molt opac, hem preguntat al Consell de Transparència de la Generalitat Valenciana i no han donat cap informació”, ha explicat el portaveu, que advoca per la pressió popular per a tornar a tindre “terra lliure” a la comarca. “No és amor nostàlgic a la terra, sinó pura supervivència”, ha assegurat.
AE–Agró assegura que des de fa 30 anys els propietaris d’este terreny estan pagant un “IBI molt alt” i reivindica una solució per a estos propietaris. Des de l’associació qualifiquen la urbanització de l’horta com un problema generalitzat a la comarca de l’Horta Sud que no cessarà llevat que els ajuntaments el mitiguen. “Els polítics han de buscar una solució per a preservar esta zona i revitalitzar-la, perquè este problema el té tota la comarca”, ha sentenciat l’associació.
De moment, l’Ajuntament d’Alfafar ha confirmat que no començarà a mobilitzar el projecte fins que la fase d’emergència acabe, ja que de moment no és “un tema que els preocupe” segons fonts municipals. Alfafar, un dels municipis més afectats per la Dana, es troba centrat en retirar el llot que encara queda en alguns dels garatges i intentar tornar a la normalitat.

“Els interessos de les empreses constructores són el motor del problema” ha assegurat el col·lectiu, els quals estarien deixant desprotegida a tota la comarca. Dos mesos després de la Dana i una vegada començat l’any, “ara és un bon moment per a reivindicar la importància de la terra sense construir”, assenyala AE-Agró.
Este article va ser publicat originalment en castellà el 6 de gener de 2025 a valenciaplaza.com.