Mostrem el nostre suport a la campanya de la plataforma H2O per a aturar este projecte insostenible i agressiu amb el territori
Des d’Acció Ecologista-Agró volem mostrar el nostre suport públic a la plataforma H2O en defensa de l’aigua pública. Concretament, a la seua campanya contra el parc aquàtic de 45.000 metres quadrats que l’empresa Rain Forest pretén construir en els territoris annexos al Bioparc de València. Segons estimen els promotors d’este projecte, la seua posada en marxa requerirà malbaratar 9.000.000 litres d’aigua al mes de l’aqüífer de València. O siga, que este parc d’oci consumiria 300.000 litres d’aigua al dia. Des d’AE-Agró considerem que este consum d’aigua és completament insostenible.
Segons les informacions aparegudes en la premsa, la mateixa empresa Rain Forest assegura que l’aigua de pluja no serà suficient per a alimentar el seu parc d’atraccions aquàtic. I que, per tant, serà necessari extraure 300.000 litres d’aigua al dia de l’aqüífer del qual es nodrix la ciutat de València. Esta previsió resulta totalment agressiva i insostenible per a un territori com el nostre amb un important estrés hídric. A més a més, no podem oblidar que el Canvi Climàtic que ja patim encara pot agreujar més els períodes de sequera i estrés hídric.
Des d’Acció Ecologista-Agró compartim el rotund rebuig de la plataforma H2O en defensa de l’aigua pública a este projecte completament incoherent. La seua posada en marxa suposaria utilitzar una de les reserves d’aigua potable més importants de la ciutat de València per a alimentar una alternativa d’oci insostenible. Tot un despropòsit que no haurien de permetre ni l’Ajuntament del Cap i Casal ni la Generalitat Valenciana, dues administracions que ja han declarat l’Estat d’Emergència Climàtica.
Ens preocupa que, per ara, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica no tinga informació ni haja pres cap decisió sobre este projecte. I que per al consistori de la capital del Túria siga prioritari i pretenga executar-lo tan prompte siga possible i sense cap mena de participació ciutadana.
Com denuncia la plataforma H2O, este projecte suposaria una política depredadora on l’aigua, la nostra pertinença més valuosa, és tractada amb menyspreu per l’administració pública i malbaratada en benefici d’un centre privat d’oci. Per això, ens sumem a la petició d’H2O de paralitzar els tràmits burocràtics d’este projecte pels dubtes que genera la seua sostenibilitat.
A més a més, davant la situació d’opacitat que hi ha al voltant d’este parc aquàtic, també ens sumem a la petició d’informació de la plataforma. Volem que les administracions competents posen a disposició pública tota la informació sobre el projecte i les seues implicacions mediambientals.
Convertir una zona amb dèficit hídric en un parc aquàtic és una irresponsabilitat institucional. Més encara, si tenim en compte que abans l’actual alcalde de València, Joan Ribó, defensava convertir estos terrenys en un càmping urbà vinculat a la producció agrícola i l’agroturisme. Què ha canviat ara perquè un model d’oci sostenible es convertisca en un d’oci depredador?