Xerrada a Xàtiva sobre RSU i els serveis ambientals de la fauna urbana
El passat dijous, 1 de març, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera va oferir una xerrada a Xàtiva sobre residus sòlids urbans (RSU) i els serveis ambientals que ens presta la fauna en pobles i ciutats. Per exemple, el control de plagues d’insectes que realitzen les aus, les rates penades i els rèptils. L’activitat, organitzada per l’Associació de Veïns Barri Nord-Oest, va comptar també amb la intervenció de l’Associació Bosc Primigeni de Xàtiva, que va explicar quins tipus d’espècies de fauna són les més característiques de la capital de la comarca de La Costera, tant en el seu entorn urbà com en espais agrícoles i forestals.
Actualment l’Estat espanyol es troba a la cua de la Unió Europea (UE) pel que respecta a la recuperació de residus. Com va explicar el nostre company Santiago Gasset (Acció Ecologista-Agró La Costera), en 2016 només vam ser capaços de reciclar el 29’7% del nostre fem. Esta dada és prou preocupant, ja que la UE ha marcat com a objectiu recuperar el 50% dels residus sòlids urbans (RSU) en 2020 i arribar al 65% en 2035.
L’objectiu final, tal i com va exposar el nostre companys en la xerrada organitzada per l’Associació de Veïns Barri Nord-Oest, és el residu zero, meta per a la qual encara ens queda molt de camí per recórrer. També al País Valencià, on produïm aproximadament dos milions de tones de fem a l’any, de les quals només reciclem entre un 30 i un 40%. La resta va a l’abocador.
Una drecera trampa per a arribar abans al residu zero és la incineració. Esta mesura pot allargar la vida dels abocadors, però no soluciona la problemàtica del fem, ja que desincentiva el reciclatge. A més a més, té un cost econòmic i mediambiental massa elevat. Així que cal posar-se les piles i començar a reduir l
a nostra generació de residus i potenciar la reutilització i la recollida selectiva del fem. Cal, especialment, posar en marxa ja el conegut com a cinqué contenidor o contenidor marró, el de la matèria orgànica, que suposa quasi el 40% del fem total que generem al País Valencià.
A més a més de residus, el passat dijous, 1 de març, el nostres company Santiago Gasset també va parlar a Xàtiva dels beneficis ambientals que ens oferix la fauna urbana, destacant el control de plagues de mosquits i altres insectes. Este és el servei que ens oferixen gratuïtament aus com les oronetes i les falcies, mamífers com les rates penades i rèptils com els dragonets.
Finalment destacar que en esta xerrada organitzada per l’Associació de Veïns Barri Nord-Oest també va participar Salva Argente. Concretament per a descriure i presentar les espècies de fauna més característiques de la capital de la comarca de La Costera, tant en els seu entorn urbà com en espais agrícoles i forestals.