L’organisme exigirà ara a la Generalitat explicacions de per què s’està produint esta situació que atempta “contra el dret a un bon medi ambient des de fa tres dècades, després d’admetre a tràmit una queixa d’Agró
Si s’atén tot el temps transcorregut, és un escàndol. El Síndic de Greuges ha obert una investigació per aclarir les raons per les quals la Conselleria de Medi Ambient continua sense redactar el Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) de la Marjal de Pego Oliva que segons estableix la llei hauria d’haver sigut aprovat el 1996, fa 29 anys.
De fet, el Síndic ja s’ha dirigit a la Conselleria per demanar-li explicacions després d’admetre a tràmit una queixa presentada per Víctor Navarro, representant d’Acció Ecologista-Agró, que adverteix que segons la llei per la qual es va declarar la Marjal parc natural el 1994, este pla havia d’estar llest en el termini màxim de dos anys.
Hi ha un altre detall cridaner. El 2011, quan esta llei evidentment ja s’havia incomplit i després de la tramitació d’una queixa també presentada per Agró, la Conselleria va respondre al Síndic que el PRUG es començaria a tramitar aquell mateix any. N’han passat 14 i res.
Així doncs, ara el Síndic sosté que “la presumpta inactivitat de la Conselleria de Medi Ambient podria afectar el dret a gaudir d’un medi ambient adequat i el dret a una bona administració”. Per eixe motiu ha sol·licitat al departament autonòmic que aporte en el termini d’un mes un informe detallat i raonat sobre les causes per les quals el pla no s’ha tramitat, vulnerant així tant la llei com la recomanació que el mateix Síndic li va fer la Conselleria el 2011.
Extraccions massives
El PRUG no és un simple document burocràtic. És el dia a dia del paratge. Estableix totes les normes d’ús i activitat del paratge, públiques i privades, allò que es pot fer i allò que no. També perfila un pla de gestió hídrica, fet que resulta mollar a la Marjal, on s’estan produint extraccions sense control de milions de metres cúbics d’aigua amb més d’un centenar de concessions sense cap avaluació ambiental, segons han denunciat els ecologistes.
És més, com va publicar este diari al setembre, un jutjat investiga possibles delictes penals per la presumpta extracció il·lícita de gairebé 7 milions de m3 al Bullent amb un valor d’11,8 milions d’euros.
Un altre aspecte fonamental del Pla Rector és que segons la llei ha de dotar-lo al parc d’un programa econòmic financer, una cosa clau per al futur de la Marjal.

Encara més incompliments
Tot i això, la inactivitat respecte a la Marjal de la Conselleria, que ara dirigeix el popular Vicente Martínez Mus, però que ha tingut titulars de tots els colors polítics, va més lluny. La queixa de Navarro també alerta que fa dos anys que no es reuneix la Junta Rectora del parc natural, no s’ha presentat la memòria de gestió del 2022, 2023 i 2024.
El Síndic també exigeix ara a la Conselleria una relació de totes les reunions mantingudes per la junta i de les mesures adoptades per fer estes memòries. I adverteix al departament autonòmic que si no facilita l’informe en el termini concedit, es prosseguirà amb la investigació i es considerarà que “hi ha falta de col·laboració”, vulnerant així les obligacions de l’Administració amb el Síndic.
Este article va ser publicat originalment el 23 de gener de 2025 en La Marina Plaza.