El PRUG segueix pendent d’elaboració i és crucial per fixar què es pot fer i què no al paratge i evitar, per exemple, les extraccions massives d’aigua que fa anys que denuncia Agró
El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha conclòs la investigació sobre diverses vulneracions de la llei que al llarg de les darreres dècades haurien permès, entre d’altres coses, l’extracció massiva d’aigua del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva. La investigació es va obrir a instàncies d’Acció Ecologista-Agró, que fa temps que denuncia estes pràctiques que atemptarien greument contra els valors del paratge protegit.
La denúncia d’Agró feia al·lusió a un fet que té molt poca explicació: la Generalitat va haver de dotar el parc natural d’un Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) de la Marjal l’any 1996, al que obligava la declaració del parc natural, però han passat 29 anys i el PRUG continua sense tramitar-se.
No és esta una qüestió fútil, ja que precisament és el PRUG el document que ha de fixar les normes d’ús i activitat del paratge, públiques i privades, allò que es pot fer i allò que no. També perfila un pla de gestió hídrica, cosa que resulta mollar a la Marjal, on s’estan produint extraccions sense control de milions de metres cúbics d’aigua amb més d’un centenar de concessions sense cap avaluació ambiental, segons han denunciat els ecologistes. És més, com va publicar este diari el setembre passat, un jutjat investiga possibles delictes penals per la presumpta extracció il·lícita de gairebé 7 milions de m³ al Bullent amb un valor d’11,8 milions d’euros.
Ara, el Síndic tanca la investigació denunciant que la Conselleria de Medi Ambient ni tan sols ha contestat a la demanda d’informe que li va traslladar després de rebre la queixa d’Agró el gener passat, incomplint el termini legal màxim d’un mes. La investigació, per tant, no ha pogut anar molt més enllà, atés la falta de col·laboració de l’Administració Autonòmica.
Es repeteix la història 14 anys després
També recorda el Síndic en la resolució que no és la primera vegada que insta l’Administració Autonòmica a dotar la Marjal del PRUG. Ja ho va fer l’any 2011, també a instàncies d’una queixa d’Agró.
Per això ara comença recomanant a la Conselleria que “tenint en compte el dilatat període de temps transcorregut des de la Recomanació emesa per esta institució el 15/3/2011, s’adopten totes les mesures que siguen necessàries per a aconseguir l’aprovació i entrada en vigor del Pla Rector d’Ús i Gestió i la Norma de Gestió de les zones de la Xarxa Natural 2000 del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, i la presentació de les memòries de gestió dels anys 2022, 2023 i 2024, informant sobre les reunions mantingudes per la Junta Rectora del Parc”. I és que, a més, la queixa d’Agró feia constar que la Junta Rectora fa més de dos anys que no es reuneix, per la qual cosa no s’han presentat les memòries de gestió d’aquells anys.
Este article va ser publicat originalment el 12 de març de 2025 en LaMarinaPlaça.