Experts dels cinc continents visiten esta àrea de reserva amb motiu de la 15a Conferència sobre Llacs i Aiguamolls de Living Lakes
Living Lakes és una xarxa global formada per més de 100 llacs que es reunix cada dos anys en un dels països membres per a analitzar l’estat de conservació i protecció de l’aigua i els seus ecosistemes. En 2019, Living Lakes ha celebrat a València la seua 15a Conferència Internacional sobre Llacs i Aiguamolls, amb el Parc Natural de l’Albufera com a zona humida amfitriona i la Fundació Global Nature com a organitzador. La cita ha tingut un gran protagonista, el Tancat de la Pipa, àrea de reserva custodiada per AE-Agró que es consolida com a referent internacional per a la restauració d’aiguamolls.
Del 7 al 9 de maig, la ciutat de València ha acollit la 15a Conferència Internacional sobre Llacs i Aiguamolls de la xarxa Living Lakes. Durant este esdeveniment, experts dels cinc continents han debatut a la Capital del Túria sobre com involucrar als diferents actors, gestors i usuaris en la correcta gestió i conservació de les zones humides i d’un recurs essencial per a la vida com és l’aigua.
Esta conferència, organitzada per la Fundació Global Nature, ha sigut una gran oportunitat per a compartir experiències i resultats de treballs i investigacions relacionades amb la sostenibilitat dels aiguamolls i les seues conques hidrogràfiques. Especialment pel que respecta al Canvi Climàtic, una de les principals amenaces que patixen actualment els nostres llacs i aiguamolls.
Estos ecosistemes aquàtics generen béns i serveis essencials per a la vida humana i proporcionen un marc econòmic, social i ambiental d’incalculable valor. La seua conservació passa per una correcta gestió, però també per un ús racional dels recursos hídrics que beneficien tant a les empreses com a la societat en el seu conjunt.
A més a més de debats i ponències, esta conferència també ha servit per a descobrir in situ un projecte pioner en la restauració d’aiguamolls desenvolupat al Parc Natural de l’Albufera de València, zona humida amfitriona d’este esdeveniment. Parlem del Tancat de la Pipa, que va rebre la visita de la xarxa Living Lakes el passat dimecres 8 de maig.
El Tancat de la Pipa és una àrea de reserva propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), però gestionada per SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró gràcies a acords de custòdia del territori. A més a més, des de finals de 2017 l’Ajuntament de València també col·labora en este projecte que compta amb el suport de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la Universitat de València (UV).
La Pipa és un antic arrossar restaurat ara de nou com a aiguamoll. Compta amb un filtre verd de 40 hectàrees format per vegetació palustre autòctona que, a més a més de ser l’hàbitat de múltiples espècies, funciona com a filtre verd: depura les eutrofitzades aigües de l’Albufera. Gràcies al treball desenvolupat en esta àrea de reserva els macròfits, més coneguts al parc natural com a asprella, comencen a recuperar-se i a colonitzar de nou la llacuna de l’Albufera. I açò està sent possible gràcies a la millora en la qualitat de l’aigua propiciada pel filtre verd de la Pipa.
Com vam explicar als participants de la Conferència Internacional sobre Llacs i Aiguamolls de la xarxa Living Lakes, altre punt fort del projecte és la gestió participativa, ja que som les entitats de custòdia qui gestionem la reserva amb la cooperació de les administracions, les universitats i la societat civil a través de diferents voluntariats mediambientals.
Des d’AE-Agró volem agrair a Living Lakes, i especialment a la Fundació Global Nature, l’oportunitat que ens han donat per a consolidar el Tancat de la Pipa com un referent internacional per a la restauració d’aiguamolls. Esperem que els filtres verds de la Pipa i la seua gestió participativa siguen exportats ara a més països com a ferramenta per a la correcta gestió i conservació de zones humides.