En este aiguamoll artificial creat en 2009 dins del parc natural de l‘Albufera de València, enguany s’han reproduït 121 parelles d’11 espècies d’ocells aquàtics
Durant els mesos de març a juliol de 2024, SEO/BirdLife, que custodia esta àrea de reserva del PN de l’Albufera junt a Acció Ecologista-Agró, ha efectuat el seguiment dels ocells nidificants en el Tancat de la Pipa, on s’han reproduït ocells com el sivert, el porró comú, la fotja comuna, el xarxet marbrenc (en perill crític), la xitxarra mostatxuda (vulnerable) i el boscarler, que presenten requeriments ecològics molt exigents.
Això significa que depenen de la disponibilitat d’aigües de bona qualitat, una bona cobertura de vegetació submergida i abundants invertebrats aquàtics, condicions que s’han aconseguit duent a terme una sèrie de mesures de gestió i restauració de l’aiguamoll.

En el cas del sivert, amb 15 parelles, i la fotja comuna, amb 23 parelles, es mantenen estables les seues poblacions, amb xifres molt pròximes als màxims per a totes dues espècies des de la posada en funcionament d’este aiguamoll artificial. Per a altres espècies, com la rosseta, amb dues parelles reproductores, el Tancat de la Pipa ha estat uns dels pocs llocs de reproducció de l’espècie en tot el parc natural.
A causa de la presència d’àmplies zones de vegetació palustre, durant la temporada reproductora de 2024 s’ha reproduït per primera vegada en el Tancat de la Pipa l’agró roig, formant-se una colònia amb un total de huit nius. A més a més, la reserva ha constituït un lloc d’alimentació durant tota la temporada de l’única parella d’agró blanc de tot el parc natural que ha nidificat en la punta de Llebeig, molt prop del Tancat de la Pipa.
En l’Albufera, els períodes de reproducció es veuen influïts per l’estat dels arrossars, que es mantenen secs fins a finals de maig, la qual cosa obliga els ocells a retardar la seua reproducció més d’un mes respecte a la nidificació en ambients naturals. Esta circumstància limita la disponibilitat de refugi donada l’absència de vegetació en l’arrossar i disminueix les seues possibilitats d’èxit.
No obstant, en el Tancat de la Pipa existeixen llacunes amb aigua permanent, juntament amb prades de vegetació aquàtica submergida, que a més de mantenir l’aigua en bon estat proveeixen refugi i alimentació per a nombroses espècies.

Els resultats obtinguts en el Tancat de la Pipa, una àrea de reserva propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que es gestiona a través d’un conveni de col·laboració entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró, evidencien el valor de les àrees de reserva del Parc Natural de l’Albufera per a la conservació dels ocells aquàtics.