La Coordinadora per la Protecció de Les Moles va ser molt crítica amb les sentències del TSJCV pels seus “errors i malentesos significatius” a l’hora d’interpretar la normativa mediambiental
El Tribunal Suprem ha decidit admetre a tràmit els recursos de cassació presentats per la Coordinadora per la Protecció de Les Moles i Acció Ecologista-Agró contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que deixava fora del Parc Natural del Túria al paratge natural de Les Moles de Paterna, a instàncies de l’empresa Dextro i l’Ajuntament de Paterna.
Acció Ecologista-Agró fonamenta el seu recurs en la infracció de l’article 18 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. Argumentant que la sentència del TSJCV aplica incorrectament la noció de connectivitat ecològica, centrant-se únicament en la continuïtat física de l’espai natural.

La Coordinadora per la Protecció de Les Moles, de la qual forma part Agró, ja va manifestar el seu desacord amb dita sentència. Precisament per haver-se confós la connectivitat ecològica amb la connectivitat física i mòbil. Una argumentació que no atén principis bàsics de la ciència mediambiental. En este sentit, cal destacar que la sentència no considera l’existència de nombrosos túnels i passos subterranis que faciliten el trànsit de la fauna. D’esta manera, la concepció d’espai protegit aplicada no té en compte els fonaments de sistema ecològic. Sent este el precepte legal aplicat pel decret anul·lat per la sentència.
La Coordinadora també va qüestionar que la sentència admetera com a vàlids arguments elaborats per una arquitecta de l’Ajuntament de Paterna, sense qualificació ambiental. Sense donar el mateix valor als informes dels experts en ciències biològiques. Com els del Dr. Gonzalo Mateo Sanz, professor de Biologia Vegetal, i els del Dr. Enrique Murgui, especialista en aus.

Raons Jurídiques per a l’Admissió a Tràmit
La Secció d’Admissió del Tribunal Suprem ha determinat que este recurs té un interés cassacional objectiu per a la formació de jurisprudència sobre una qüestió fonamental. Es tracata de la incidència de les discontinuïtats físiques en els elements que conformen un sistema natural en la seua consideració com a espai protegit.
Les normes que seran objecte d’interpretació inclouen els articles 18 i 28 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. La sentència podria estendre’s a altres normes si així ho exigeix el debat durant el recurs, segons l’article 90.4 de la LJCA. Així, les conservacionistes, pretenen demostrar que les sentències del TSJCV no han aplicat correctament la normativa europea de protecció de la naturalesa.

Per a la Coordinadora amb esta admissió, el Tribunal Suprem obre la porta a una revisió en profunditat dels criteris de protecció d’espais naturals. En particular, la consideració de la connectivitat ecològica enfront de la continuïtat física. Això podria establir un precedent significatiu per a la protecció d’àrees naturals vulnerables en tota Espanya. És a dir, Les Moles de Paterna poden acabar generant jurisprudència.