La Comissió Ciutat-Port exigeix a Ports de l’Estat que es pronuncie sobre la necessitat d’avaluació ambiental del projecte d’ampliació del port de València
La sentència de 12 d’abril del Tribunal Superior de Justícia de Madrid va anul·lar la resolució del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de març de 2021 que pretenia modificar la Declaració d’Impacte Ambiental de 2007 per a la substitució de Ports de l’Estat per l’Autoritat Portuària de València, deixant a esta la responsabilitat de decidir sobre la necessitat de tramitar o no una nova Declaració d’Impacte Ambiental. La inactivitat del MITECO que no ha presentat recurs de cassació davant el Tribunal Suprem ha provocat que la Sentència del TSJ de Madrid es convertisca en ferm i d’obligat compliment tant per a la APV com per a Ports de l’Estat.
La sentència del TSJ de Madrid va rebutjar tots els arguments adduïts per la defensa jurídica del MITECO per a oposar-se a l’anul·lació de la Resolució ministerial que venia a canviar les regles del joc a meitat del partit, amb la intenció d’eludir tràmits i controls imprescindibles per a així accelerar una ampliació molt qüestionada per la ciutadania valenciana.

Des de la Comissió Ciutat-Port, plataforma integrada entre altres col·lectius per Acció Ecologista-Agró, insistim que la decisió judicial ve a reconéixer que la tramitació realitzada fins ara per a l’aprovació del Projecte de l’ampliació portuària, està viciada perquè es va presentar a aprovació mancant de documentació imprescindible per a la seua tramitació i sense el pronunciament exprés de Ports de l’Estat sobre la seua tramitació ambiental. El fet que el Ministeri s’haja conformat amb la sentència i haja evitat recórrer el seu contingut davant el Tribunal Suprem, confirmaria que s’arriscaven a una nova garrotada judicial.
Esta sentència que ara és ja inatacable i d’obligat compliment per a totes les administracions implicades, no sols té conseqüències directes sobre el procediment seguit per a l’aprovació del Projecte constructiu que haurà de ser sotmés obligatòriament a un informe de Ports de l’Estat com a òrgan substantiu a efectes ambientals, sinó que impedeix continuar amb la licitació de les obres del port per absència de documents en la formació de l’expedient de contractació.
Què dirà ara el ministre Puente de qui depén l’entitat Ports de l’Estat? Donarà instruccions perquè analitzen de veritat i amb dades els impactes ambientals d’un projecte que no s’ajusta a la DIA de 2007? Intentarà de nou evadir les responsabilitats del seu Ministeri en relació amb la necessitat d’una nova Avaluació ambiental?

Mentre Ports de l’Estat i el Ministeri de Transports estudien com respondre a una decisió judicial que posa en perill la viabilitat d’una macroampliació portuària més que discutible, la Comissió Ciutat-Port va convocar el passat 31 de maig la tercera manifestació multitudinària contra l’ampliació del port de València i en defensa de la nostra salut, l’horta, les platges i l’Albufera de València.
Una mobilització a la qual es van sumar els treballadors portuaris que qüestionen les fantasies sobre creació d’ocupació que la APV utilitza com a propaganda, mentre que les dades evidencien que més de 500 dels actuals treballadors podrien perdre l’ocupació amb una ampliació que comportarà l’automatització de la nova terminal en benefici exclusiu de l’empresa italo-suïssa MSC que aspira a gestionar-la.