La Justícia dóna la raó a Acció Ecologista-Agró en el seu litigi amb la Generalitat
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha dictaminat l’exclusió de la tórtora turca del catàleg valencià d’espècies exòtiques invasores. Esta sentència arriba després del recurs que va presentar Acció Ecologista-Agró contra el Decret 213/2009, de 20 de novembre, pel qual s’aprovaren les mesures per al control d’espècies exòtiques invasores al País Valencià. Tanmateix, en la mateixa sentència, el TSJ manté fora del catàleg algunes espècies piscícoles, com la carpa, el carpí o la perca americana, que AE-Agró havia sol·licitat catalogar com a exòtiques invasores per ser al·lòctones i suposar un greu risc per al medi ambient.
La tórtora turca (Streptopelia decaocto) és una espècie originària d’Àsia Central, que des del principi del segle XX ha ampliat la seua distribució cap al continent europeu. I ho ha fet sense la intervenció del ser humà, que és el criteri que seguixen els investigadors, els convenis internacionals i la Llei per a considerar natural o no l’expansió d’una espècie. Per este motiu, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana ha donat la raó a Acció Ecologista-Agró en el seu recurs contra el Decret 213/2009, de 20 de novembre, que considerava erròniament a la tórtora turca com una espècie exòtica invasora.
Amb esta sentència, dictada el 23 de juliol però notificada el 3 de setembre, el TSJ exclou a la tórtora turca del catàleg valencià d’espècies exòtiques invasores i a més a més posa de manifest que la Generalitat Valenciana no ha justificat, per a cap espècie, les raons per a la seua inclusió o exclusió del catàleg. També cal destacar que, segons la sentència del TSJ, la Generalitat va argumentar que la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) classificava a la tórtora turca com un espècie exòtica a Espanya, quan en realitat la considera nativa. També la consideren autòctona el Llistat i el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, aprovat pel Reial Decret 1628/2011, de 14 de novembre, a l’igual que la Directiva d’Aus de la Unió Europea (2009/17/CE) i el Conveni de Berna, que inclús prohibeix la caça de la tórtora turca a l’Estat Espanyol.
Precisament, la principal conseqüència de la sentència del TSJ afecta a l’Ordre de Caça 2012-2013, ja que la Generalitat Valenciana, emparant-se en l’errònia catalogació de la tórtora turca com una espècie exòtica invasora, havia permés enguany la seua caça en qualsevol espai cinegètic, de manera simultània a la pràctica de modalitats o tècniques de caça menor que compten amb autorització. Ara, la Generalitat haurà de suspendre estos permisos i fer una campanya informativa entre els caçadors, a més a més d’assumir la responsabilitat mediambiental dels danys ocasionats a esta espècie, tal i com va alertar AE-Agró el passat mes de juliol.
La carpa, el carpí i la perca americana continuen fora del catàleg valencià d’espècies exòtiques invasores
A més a més del conflicte per la catalogació de la tórtora turca, AE-Agró havia sol·licitat en el seu recurs contra el Decret 213/2009, de 20 de novembre, que s’inclogueren en el catàleg valencià d’espècies exòtiques invasores a la carpa (Cyprinus carpio), el carpí (Carassius auratus) i la perca americana (Micropterus salmoides), també coneguda com black-bass. Estes espècies piscícoles han sigut introduïdes pel ser humà en el nostre territori i representen un greu perill per a la fauna autòctona, motiu pel qual haurien de ser declarades com a exòtiques i com a invasores. Tanmateix, el seu interés per a la pesca esportiva va propiciar que la Generalitat les indultara del catàleg valencià.
AE-Agró va portar al procés nombroses cites científiques que corroboren el caràcter exòtic i invasor d’estes espècies al nostre territori, mentre que la Generalitat no va aportar cap estudi. No obstant, el TSJ ha considerat que, amb l’ordenament vigent i la jurisprudència existent, la Justícia no pot completar les omissions d’un reglament. En base a això, el TSJ no entra a valorar el fons de la matèria, encara que reconeix la manca d’argumentació de la Generalitat i les moltes raons per a considerar com a exòtic i invasor el black-bass. Així que, per ara, la carpa, el carpí i la perca americana es queden fora del catàleg valencià d’espècies exòtiques invasores. De tota manera, pel que respecta al black-bass es tracta d’un mal menor, ja que està inclòs en el Llistat i el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, que és una norma superior al catàleg valencià.
A pesar de no estar d’acord amb este nou indult per a la carpa, el carpí i la perca americana, des d’AE-Agró estem satisfets per haver aconseguit l’exclusió de la tórtora turca del catàleg valencià d’espècies exòtiques invasores. I perquè el Llistat i el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores ens dóna la raó pel que respecta al black-bass. Tanmateix ens preocupa la permissivitat de la Generalitat amb l’expansió d’espècies exòtiques invasores per motius purament econòmics, com és el cas de la pesca esportiva i la caça.
Esta permissivitat pot provocar l’aparició de noves amenaces per a la nostra biodiversitat, com ha passat este estiu al Parc Natural de l’Albufera de València, on malauradament s’han detectat els primers exemplars de silur (Silurus glanis), o a la comarca de La Marina Alta, on cada vegada són més habituals els albiraments d’exemplars d’arruí (Ammotragus lervia). Estos fets posen de manifest que l’establiment d’excepcions amb les espècies exòtiques invasores està fomentant la seua expansió i per tant efectes negatius sobre les espècies autòctones. Per això, des d’AE-Agró exigim a la Generalitat Valenciana una política de tolerància zero amb estes espècies que posen en perill el patrimoni natural de tots els valencians.