Les xiquetes i els xiquets de la capital del Camp de Morvedre connecten amb la natura plantant més de 250 plantes aromàtiques
Durant els mesos de gener i febrer, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró ha visitat els col·legis de Sagunt (Camp de Morvedre, València) per a celebrar el Dia Escolar de l’Arbre amb les alumnes de 5é. Enguany 16 centres han participat en esta iniciativa educativa que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt i que consta de dues dinàmiques: un taller sobre la importància de la vegetació i una plantació d’espècies aromàtiques. Per descomptat i amb l’experiència del curs passat, hem extremat al màxim les mesures de seguretat pel context sanitari en què ens trobem.
Conscienciar les xiquetes i els xiquets sobre la importància i la necessitat de conservar i mantenir la vegetació. Este és l’objectiu del Dia Escolar de l’Arbre, una iniciativa de la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró que este curs, malgrat la pandèmia de la COVID-19, s’ha pogut desenvolupar en 16 Centres d’Ensenyament Infantil i Primària (CEIP) de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Concretament, durant els mesos de gener i febrer, període durant el qual més de 500 alumnes de 5é han participat en esta proposta educativa.
Esta activitat consta d’una primera part teòrica, en la qual les alumnes realitzen un taller per a descobrir la importància de la vegetació, les activitats humanes que la posen en perill (com són les tales, els incendis, la construcció…) i què podem fer les persones per a tindre més arbres. Per exemple, reciclar paper, reforestar i, sobretot, conservar els boscos que ja tenim.
Durant el taller a més a més repassen continguts que han donat a classe, com és el procés de la fotosíntesi o la cadena alimentària. I prenen consciència de la gran quantitat de serveis ambientals que ens oferixen les plantes: producció d’oxigen, aliments, biodiversitat, protecció del sòl fèrtil, recàrrega d’aqüífers, paisatge…
Esta part teòrica s’ha desenvolupat majoritàriament fora de l’aula, concretament al pati de l’escola, per tal de minimitzar així els riscos per coronavirus. En finalitzar-la l’alumnat ha plantat dues espècies aromàtiques mediterrànies, omplint de color i vida els jardins i horts dels centres educatius així com, en alguns casos, els parcs del municipi. Concretament, amb més de 250 romers (Salvia rosmarinus) i espígols (Lavandula angustifolia).
Des d’AE-Agró volem agrair als col·legis de Sagunt que hagen volgut compartir un any més amb nosaltres l’experiència del Dia Escolar de l’Arbre. I també l’esforç per dur a terme l’activitat respectat i extremant les mesures de seguretat per la pandèmia: carasseta obligatòria, distància de seguretat, ús de gel hidroalcohòlic, desinfecció de la ferramenta…
Especialment volem reconéixer la col·laboració de les professores i professors de Sagunt, ja que sense la seua ajuda i la implicació dels alumnes este projecte no portaria més de dues dècades pintant de verd les escoles de la capital del Camp de Morvedre.
Finalment, també volem agrair a l’Ajuntament de Sagunt la seua aposta per esta iniciativa i per la resta d’activitats d’educació ambiental que desenvolupem amb els voluntariats de la Colla Verda, el projecte educatiu Participa! als instituts i totes les activitats que programem a La Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara.