AE-Agró assegura que no es pot vendre esta vall de la Costera com a «erm» i insta a realitzar un estudi sobre els efectes socioeconòmics de la construcció d’esta infraestructura
Acció Ecologista-Agró la Costera ha presentat una desena d’al·legacions al document d’abast del projecte de la presa de Montesa prevista en el Pla d’Accions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i que és una de les mesures incloses en el Pla de Prevenció de Risc contra Inundacions per a reduir el risc d’estos episodis a la comarca de la Ribera.
Molt crítics des que es va anunciar esta infraestructura, els ecologistes centren les seues al·legacions en què no s’han buscat alternatives reals i sostenibles al projecte, ni s’han realitzat estudis en profunditat sobre els efectes socioeconòmics i sinèrgics en esta zona, la vall de la Costera, ja que la presa abastaria els termes de Montesa i Vallada. També creuen necessari un estudi sobre l’afecció en el paisatge i als jaciments arqueològics.

En concret, critiquen que no es valoren altres opcions alternatives a la construcció de la presa com aprofitar la de Bellús, eliminat els obstacles que impedeixen que puga estar a la seua plena capacitat. Alguna cosa, per cert, que està en estudi aprofitant la renovació de la via del tren Xàtiva-Alcoi que està en marxa i com a principal impediment per a l’aprofitament d’este embassament.
Així mateix proposen mesures de retenció natural d’aigua, la creació de boscos per a retindre les escorrenties o limitar l’ús de la producció d’energia elèctrica en moments que es prevegen crescudes.
Per a això, fan referència al Pla Global enfront d’Inundacions de l’any 2000 contemplava alternatives més sostenibles i eficaces per a compatibilitzar la prevenció de les avingudes amb la recuperació ambiental, com la restauració del llit fluvial dels rius, el seu eixamplament, l’eliminació de les canyes invasores i plantació del bosc de ribera.

“Alternatives molt més sostenibles que la construcció d’una presa d’uns 50 metres, que suposa un important risc i en un moment en el qual les preses s’estan descartant com a solució per a la prevenció d’avingudes”, subratlla l’associació ecologista.
També lamenten que es considere a esta Vall de Montesa, que abasta la Font de la Figuera, Moixent, Vallada i la mateixa Montesa com “un terreny erm’, sense habitants i sense activitat econòmica. Asseguren que es veuran afectades 310 hectàrees de les quals 170 són de cultiu de cítrics, la qual cosa suposa que s’eliminaran entre 40 i 50 llocs de treball. Això sense oblidar l’afecció a altres elements relacionats amb l’activitat agrícola com a basses, séquies, casetes, cases i xalets.
Sense oblidar un altre sector en el qual s’està posant l’accent des dels municipis en els últims anys com és el turisme.

Esta vall no és un traster
Una altra raó de la seua oposició a la presa és la gran quantitat d’infraestructures que ja alberga esta zona de la comarca de la Costera: ferrocarril convencional, Alta Velocitat, autovies, gasoducte, transvasament Xúquer-Vinalopó, sense oblidar les previstes com la línia d’Alta Tensió procedent d’Almansa per a evacuar l’energia d’una planta fotovoltaica.
“Estes infraestructures ja han afectat negativament eixa part del territori, tant des d’un punt de vista paisatgístic, com a social i econòmic”.
Les administracions han vingut pensant que la comarca de la Costera és un traster on caben totes les andròmines que no tenen utilitat en el seu habitatge. Però obliden, primer, que el traster està ple, i segon, que no és un traster, és un habitatge habitat per persones”, critiquen els ecologistes.

En les seues al·legacions ressalten que el projecte manca d’un estudi concret de l’afecció per exemple al Paratge Natural Barranc de la Fosch o el Paratge de la Vuelta, on sembla ser que podrien trobar-se restes arqueològiques.
Des d’Acció Ecologista-Agró esperen que es tinguen en compte totes estes qüestions a l’hora d’enfocar l’informe d’impacte ambiental.
Per part seua, des de Confederació Hidrogràfica de Xúquer explica que el projecte continua en fase de redacció, concretament en el procediment ambiental i estan a l’espera de rebre respostes com la presentada pels ecologistes, per a remeiar-lo al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic que és l’administració competent.
Amb tota la informació, el Ministeri donarà una resposta sobre el document d’inici ambiental i la Confederació procedirà a l’inici de la redacció definitiva del projecte.

Esta notícia va ser originalment publicada el 25 de gener de 2024 en el diario Las Provincias.