Article d’opinió de la nostra companya María Ángeles Soriano
No som gurus, ni tenim una bola de cristall, però les reclamacions dels col·lectius ecologistes, basades en l’observació de la realitat, i sempre tenint com a referència dades científiques comprovades, no sols estaven fonamentades, sinó que eren pertinents. Els esdeveniments no han fet més que avalar-ho.
Acció Ecologista-Agró sempre ha sigut ací, amb honestedat, amb coherència, posant de la nostra part tot el que els nostres coneixements i els nostres recursos ens han permés.
Vam nàixer l’any 1987 i, des del principi, hem viscut i participat en tots els moviments en defensa del medi ambient que s’han realitzat en la Comunitat Valenciana, amb especial atenció al Camp de Morvedre, per descomptat, on hem format part de totes les mobilitzacions locals, moltes d’elles organitzades per nosaltres.
Ens vam oposar amb fermesa contra l’especulació urbanística, aconseguint parar cinc PAIS en la nostra costa. Un d’ells, Port Corint, hauria ocupat la partida on està la Casa Penya, una de les joies del municipi. Però després d’aqueixa victòria no ens quedem de braços plegats, ens vam comprometre de forma molt activa amb la regeneració i la posada en valor de la marjal d’Almenara, que estava tremendament degradada. Després de més de 30 anys actuant en esta zona humida, la transformació ha sigut espectacular, i la recompensa per tant esforç es va materialitzar amb la seua inclusió en el catàleg RAMSAR, un privilegi reservat als aiguamolls considerats excel·lents a nivell mundial. Cert que no ho hem aconseguit solos, i des de les institucions es va fer una bona intervenció amb fons europeus.
Però, com és evident, les nostres reivindicacions van caure en sac foradat en molts altres casos. Tal com denunciem una vegada i una altra, l’especulació urbanística, juntament amb el calfament global, han generat com a conseqüència una deterioració irreversible del nostre litoral i la desaparició de les nostres platges. Ara venen els laments. Desgraciadament, els fets ens han donat la raó.
Molts dels integrants de Acció Ecologista-Agró portem 40 anys reclamant una transició energètica ètica, controlada i equilibrada, davant la indiferència i la negligència dels poders polítics i econòmics. Les elits que dirigeixen el món han volgut vendre’ns la idea que els preocupa el medi ambient, muntant convencions internacionals que només han sigut un exercici de cinisme i hipocresia. En què s’han traduït tots aqueixos cims? Van discutir molt, van emetre declaracions pomposes, i van arribar a acords mínims que ni tan sols han complit. Han deixat de destrossar el nostre planeta? S’han reduït les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle? S’ha suavitzat la situació climàtica? Tenim millors perspectives de futur ara? La resposta a tot això és dolorosament òbvia. No és el mateix dir que fer, i els fets són transparents i globals.
Sempre vam defensar la necessitat de racionalitzar el consum d’energia, perquè els recursos són finits i la cobdícia no té fi. Hem denunciat fins a l’extenuació la gran deterioració ambiental que provoca l’ús d’energies fòssils, els megaprojectes, els megapuertos, les macrogranges, l’agricultura extensiva de monocultius… Ara li arriba el torn a les megaplantas fotovoltaiques. Igual que denunciem l’especulació urbanística, també ho fem amb la bombolla energètica que se’ns aveïna. Perquè això és el que és: una bambolla. No hi ha un interés genuí per millorar les condicions de vida dels habitants del planeta, si fos així, s’hauria treballat perquè totes les llars anaren energèticament autosuficients i s’hauria obligat a situar les plaques fotovoltaiques en espais degradats i antropitzats, i no hi hauria cap coberta de naus que no recollira l’energia solar, per exemple.
És INQÜESTIONABLE la nostra defensa per les renovables des de sempre. Crida l’atenció que siga precisament ara, quan les grans energètiques veuen que el seu negoci amb els combustibles fòssils té els dies comptats, visquem este frenesí per la “sostenibilitat”, que a penes dissimula l’ànsia depredadora d’assegurar les seues meganegocios. Ara volen depredar el territori amb l’excusa de la sostenibilitat i la defensa del medi ambient, destruint terrenys de gran valor agroecològic com Montíber, destrossant el patrimoni, i aniquilant paisatge. Continuem insistint que hi ha alternatives.
És molt trist que es continue repetint la història. Sempre sense aprendre. Sempre el negoci d’uns pocs sobre l’interés general. Nosaltres seguirem avant amb la nostra defensa del medi ambient sim ambages. Creiem que no hi ha lluita més urgent, necessària i universal que aqueixa. Els fets ens avalen.
FOTOVOLTAIQUES SÍ, PERÒ NO AIXÍ!!!
Article d’opinió de María Ángeles Soriano, portaveu de la comisión del Camp de Morvedre de Acció Ecologista-Agró.
Article publicat originalment el 27 de gener de 2023 a El Económico.